A szívproblémákat az apától örököljük?

A férfiak inkább az apjuktól félhetnek, ha szívről van szó

A szívproblémák kockázata nagyobb mértékben öröklődik az apától a férfiak esetében, derült ki egy tanulmányból. Úgy tűnik, az Y kromoszóma hajlamosít a koszorúér-betegségekre.

2012.02.10 18:55ma.hu

Egy gyakori genetikai variánssal rendelkező apák a szívbetegségek nagyobb kockázatának vannak kitéve, és ezt továbbörökíthetik a fiaikra is - derítették ki brit kutatók.

Tanulmányuk szerint a férfiak, akik az Y kromoszóma egy bizonyos változatával élnek, 50 százalékkal esélyesebbek arra, hogy koszorúér-betegségben szenvedjenek, amely angínás rohamhoz, szívrohamhoz és szívelégtelenséghez vezethet.

A hatás független a hagyományos kockázati tényezőktől, így a magas koleszterinszinttől vagy a magas vérnyomástól.

A kutatók azt remélik, a felfedezés segít mielőbb új kezeléseket találni, és kiszűrni, kik vannak nagyobb veszélyben a szívproblémákat illetően.

A tanulmány szerint a csak férfiaknál jelenlevő Y kromoszóma valóban jelentős mértékben növeli a férfiak koszorúér-betegségre való hajlamát. Persze a betegség fő oka az életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás is, ezek jelentős rizikót jelentenek - de az öröklött tényezők, melyeket a DNS-ben hordozunk, ugyancsak hozzájárulnak a betegséghez.

"A következő lépés beazonosítani, pontosan mely gének a felelősek, és miként növelik a szívroham esélyét. A felfedezés mindenképp új kezelési lehetőségeket hozna magával, illetve teszteket, amelyek meg tudnák mondani, mekkora veszélynek van kitéve egy-egy férfi" - mondta el Dr. Helene Wilson, a brit szívalapítvány munkatársa, amely segített finanszírozni a Leicester egyetem kutatását.

Az egyik legérdekesebb dolog a tanulmányban, hogy megmagyarázza, miért fordul elő sokkal több észak-nyugat-európai férfinál szívinfarktus, mint más tájakon élő társaiknál. Egy DNS-analízis során ugyanis kiderült, hogy a szívrpoblémák megnövekedett kockázata köthető a kromoszóma immunrendszerre tett befolyásához, növelve a gyulladások esélyét, amely köztudottan összefügg az artériás betegségekkel.

A kutatók úgy véik, a szívroham megnövekedett rizikója férfivonalon öröklődik, ha a fiú egy Y kromoszómát örököl az apjától, és hacsak nem véletlenszerű a mutáció, az örökölt kromoszóma azonos. Eközben a lányok egy X kromoszómát kapnak az édesanyjuk két X-kromoszómájából, és ugyancsak egy X-et az apjuktól.

Dr. Maciej Tomaszewski szerint további elemzésekre lesz szükség, mindenesetre nagyon érdekes a felfedezés, hogy az Y kromoszóma gyakorlatilag hajlamosít a koszorúér-betegségekre. Szeretnék tovább elemezni az Y kromoszómát, hogy specifikus géneket és változatokat találjanak - tette hozzá a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.