A barát fontos támogatás stresszhelyzetekben

Lassabban fejlődik a gyerek, ha nincs jó barátja?

A legjobb barátok nemcsak az önbecsülésünkre vannak jó hatással - igen fontos támogatást jelenthetnek, felülírják a negatív tapasztalatokat. Nagy gond egy gyermeknél, ha stresszhelyzetben nincs mellette senki...

2012.02.14 16:55ma.hu

A legjobb barát segít megbirkózni a negatív élményekkel is - adta hírül egy új tanulmány. Ha van legjobb barátunk, az a testre és az agyra is előnyös hatást gyakorol - még egy kellemetlen esemény alkalmával is azonnali segítséget jelent.

Amikor azonban egy gyermek egyedül van, és eközben vitája támad a tanárával, vagy egy osztálytársával, jelentős növekedés tapasztalható a kortizol (stresszhormon) szintjében, önértékelése pedig csökken - mondta el William Bukowski, pszichológiaprofesszor a Montreali egyetemről.

A kutatók tanulmányuk során 55 fiút és 48 lányt kértek meg 5-6. osztályosok közül, egy montreali iskolából, hogy rögzítsék érzéseiket és tapasztalataikat négy napon át. A gyermekek kortizolszintjét - gyakori nyálteszt segítségével - szintén figyelték.

Kiderült: a kortizol-szint és az önértékelés akkor csökkent, amikor a gyermekeknek negatív élményeik voltak. Ám ha mellettük volt ilyen esetekben a barátjuk, kevésbé élték meg rosszul ezeket az élményeket - a stresszhormon szint nem emelkedett annyira jelentős mértékben és az önértékelés sem volt sokkal kisebb.

A kutatók szerint ami gyermekkorban történik, az a felnőttkorra is hatással lehet, beleértve az alacsony önértékelést.

"A fiziológiai és pszichológiai reakcióink a negatív tapasztalatokra gyermekként hatással vannak ránk életünk későbbi szakaszában is. A túlzott kortizol-kiválasztás jelentős fiziológiai változásokhoz vezethet, beleértve az immunrendszer elnyomását és a csökkent csontképződést - a fokozott stressz ilyen problémákat okozhat, lassítja a gyermekek fejlődését" - mondta el Bukowski professzor.

Korábbi tanulmányok egyébként azt mutatták, hogy a barátságok megvédenek más emberek zaklatásától, a piszkálódásától, az agresszió egyéb formáitól is.

A tanulmány a Developmental Psychology-ban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.