Meghökkentően megnőtt a fertőzések száma

Válás, felelőtlen szex: egyre több a nemi beteg 45 év felett!

A szexuális úton terjedő betegségek száma a 45 év felettiek körében az utóbbi tíz évben megduplázódott - a chlamydia, a herpesz, a HIV-fertőzés is köztük van. Az okok egyszerűek és meghökkentőek.

2012.02.04 14:55ma.hu

A szexuális érintkezéssel átadott nemi betegségek száma a 45 év felettiek körében alaposan megnőtt az utóbbi évtizedben - hívják fel a figyelmet brit szakemberek.

A fertőzések megnövekedett száma annak köszönhető, hogy megnőtt a válások száma is, és az idősebb emberek körében a védekezés nélküli szex gyakorisága.

Az elmúlt 10 évben a chlamydia és a herpesz előfordulása megduplázódott, a szifilisz gyakorisága négyszeresére emelkedett, noha a betegséget 10 évvel korábban felszámolták.

Egyre több 50 év körüli embert kell HIV-fertőzés miatt kezelni. Kétszer annyit, mint ebben a korosztályban egy évtizeddel ezelőtt jellemző volt.

A meghökkentő számok a Student BMJ lapban jelentek meg, melyben az orvosok arról is beszámoltak, hogy öt, 50-90 év közötti emberből négy szexuálisan aktív.

Az idősebbek körében terjedő nemi betegségeket illetően az orvosok úgy gondolják, ennek oka egyértelműen a válások, különválások megszaporodása, az új kapcsolatok létrejötte, gyakran internetes megismerkedés következtében.

Hosszú, akár évtizedeken át tartó kapcsolatokból, házasságból lépnek ki, majd lépnek egy új kapcsolatba. Sokan nem védekeznek szex közben, nem veszik komolyan a figyelmeztetéseket.

Úgy vélik, az intelmek inkább a fiatalokra vonatkoznak, noha egy új emberrel szeretkezni kortól függetlenül rejt veszélyeket.

A védekezés idősebb korban is nagyon fontos, és nem a teherbeesés, hanem a szexuális úton terjedő betegségek miatt. Óvszer használata tehát ugyanúgy szükséges, mint fiatalon!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.