Évi 800 000 haláleset Indiában

A családon belüli erőszak és a dohányzás kapcsolata

A Harvard Közegészségügyi Főiskola kutatói egy indiai kutatásukban, kapcsolatot találtak a családon belüli erőszak és a dohányzás között. A tanulmány a Tobacco Control december 11-i számában jelent meg.

2007.12.28 18:48medipress.hu

A dohányzás és a dohányrágás körülbelül évente 800 000 halálesethez járul hozzá Indiában. Az indiai férfiak 29 %-a, a nők 3 %-a dohányzik. A dohányrágás a férfiak 29 %-ánál, a nők 12 %-ánál fordul elő. Annak ellenére, hogy a dohányzás alacsony mértékű a nőknél, a korai előrejelzések szerint ez a szint emelkedni fog. Míg a dohányzás káros hatásai viszonylag jól dokumentáltak, addig kevés kutatás szól a dohányzáshoz vezető stressz kiváltó okairól.

Astressz egyik ilyen kiváltó oka a családon belüli erőszak, ami Indiában súlyos probléma. A nők hozzávetőleg 40 %-a jelentette, hogy házassága során felpofozták, megrúgták, megütötték, vagy megverték. Az USA-ban végzet kisebb kutatások szintén találtak kapcsolatot a családon beüli erőszak és a dohányzás között. A szakértők azt feltételezik, hogy a dohányzás stressz-oldóként funkcionál azokban a családokban, ahol erőszak fordul elő.

Tény, hogy azon indiaiak, akik dohánnyal élnek, a stressz-oldásra hivatkoznak, amikor arról kérdezik őket, hogy miért kezdtek el dohányozni, vagy miért folytatják. A kutatók azt az eredményt kapták, hogy a nők 19 %-a – akik életükben valaha már férjnél voltak – jelentett erőszakot, és ezen nők az esetek 85 %-ában, az erőszakot férjüktől szenvedték el. A tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik erőszakot jelentettek, 20 %-40 %-kal növekedett a dohányzás esélye, még olyan tényezőket is figyelembe véve, mint a jövedelem, vagy az iskolázottság.

Egy másik eredmény szerint, a dohányzási kockázat minden olyan felnőtt esetében emelkedett, ahol a családon belülierőszak jelen volt, függetlenül attól, hogy áldozat, elkövető, vagy szemlélő volt az illető. „A tanulmány egyaránt fontos, a dohányfelügyelet és a családon belüli erőszak elleni kampány szempontjából is. Megerősíti azt az elképzelést, hogy a pszihológiai és társadalmi összefüggéseket kell megcélozni a dohányzás elleni harcban.

Ezen kívül eredményeink a családon belüli erőszak további negatív hatásairól is bizonyítékul szolgálnak, ami remélhetőleg azok számára is segítségül fog szolgálni, akik ez ellen a probléma ellen küzdenek.” - nyilatkozta a tanulmány egyik szerzője, Subramanian professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.