Jobban érzik a fájdalmat, mint a férfiak?

Ez fájni fog, különösen a nőknek

Míg korábban kiderült, hogy a férfiak kevesebb betegséggel összefüggő problémáról is számolnak be, most úgy tűnik, a nőknek valóban minden jobban fáj.

2012.01.25 08:12ma.hu

Az érvelés, miszerint a hölgyek jobban kezelik a fájdalmat, mint a férfiak, régóta vitatott dolog. Most a tudósok megállapították, hogy a jelek szerint a nők kénytelenek is több fájdalmat elviselni, mint az erősebbik nem tagjai.

A kutatók felfedezték, hogy egy egész sor betegséget illetően, az arthritistől kezdve az emésztési problémákig, a női páciensek sokkal rosszabbul érezték magukat, mint a férfiak.

A kutatók 11 ezer pácienst vizsgáltak - ennek során derült ki, hogy a nők általában véve magasabb pontszámmal illették fájdalmukat, mint a férfiak. Azt is értékelniük kellett, mennyire érzik rosszul magukat: pontozzák 1-10-ig. A 0 a fájdalommentességet jelentette, a 10 pedig a "az elképzelhető legrosszabb fájdalom" volt.

A hölgyek sokkal intenzívebb fájdalomról számoltak be 47 betegségből 14-ben. A férfiak egyik kategóriában sem értékelték ilyen magasra a fájdalmukat. A legnagyobb különbséget a kutatók a keringési panaszok, az arthritis (ízületi gyulladás), a légúti- és az emésztési problémák esetében tapasztalták.

Megfigyelhető volt a fokozott női fájdalom a csontokat és izmokat illetően, az orr-, nyak-, ízületi problémáknál és a magas vérnyomásnál is.

Dr. Atul Butte tanulmányvezető szerint a felfedezés nagyon meglepő volt. Egyáltalán nem számítottak ekkora különbségre. Korábbi tanulmányok azt sejtették, hogy az ösztrogén tompító hatásának köszönhető a nők esetében, hogy jobban elviselik a fájdalmat, amikor nem menstruálnak.

A kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy a férfiak kevésbé ismerik be, hogy őket megviseli a fájdalom, mert sok esetben arra tanították őket, hogy ne mutassák ki az érzéseiket és ettől a nyomástól nem tudnak szabadulni.

Tehát az is lehetséges, hogy a nők jobban beismerik fájdalmaikat - mondta el Dr. Carol Warfield, a bostoni Beth Israel egészségügyi központ munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.