Nemcsak lassulunk, távolodunk is

Már bizonyos: lassítja a járást a mobil

Mobiltelefonon beszélni és sms-t írni az utcán érdekes következményekkel jár - határozottan lelassít bennünket, erre most bizonyíték is született.

2012.01.24 08:15ma.hu

Miközben telefonon beszélünk, vagy az utca közepén jut eszünkbe üzenetet írni valakinek, észre sem vesszük, hogy a járásunk lelassul, sőt, még az egyenes irányt sem tudjuk tartani - fedezték fel kutatók.

A Stony Brook egyetem vizsgálatában 33 férfi és nő vett részt, akik a húszas éveikben jártak - járási képességeiket tanulmányozták, amikor nem használtak mobilt, illetve amikor beszélgettek rajta vagy sms-t írtak.

A résztvevők gyaloglási sebessége 33 százalékkal lassúbb lett, miközben sms-t írtak, és 16 százalékkal lassultak le telefonálás közben. Plusz, a szövegírás, azaz sms-ezés 61 százalékos növekedést mutatott az oldalirányú eltérésben, vagyis igen messzire kerültek séta közben a mellettük levőtől.

A Gait & Posture-ben megjelentetett tanulmány szerint a mobilozás és az sms-írás befolyásolja a munka memóriát az agy azon területein, melyek a végrehajtó funkciót és a figyelmet ellenőrzik, ami a gyalogláshoz is szükséges - mondta el Eric Lamberg, a tanulmány társ-szerzője.

A kutatók az eredményeik felhasználásával fizikoterápiás betegek állapotán igyekeznek javítani, funkcionális séta segítségével - tudatosítják bennük, hogy egyes feladatok befolyással lehetnek a járásra.

Használni a telefont járás közben egy "valódi világ" -jellegű tevékenységet hoz vissza számukra, a gyógyulóban levő betegek számára fellendülést hozhat a felépülésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.