A mérgesek előbb írnak valótlanságokat

Könnyen hazudsz, ha sms-t kell írnod?

Vannak, akiknek szóban és személyesen is igen könnyen megy a hazudozás - kutatók szerint azonban, mióta az sms-ek korát éljük, szinte mindenki hazudik valamiben.

2011.12.27 16:55ma.hu

Vannak, akiknek szóban és személyesen is igen könnyen megy a hazudozás - kutatók szerint azonban, mióta az sms-ek korát éljük, szinte mindenki hazudik valamiben.

Sok ember szereti elferdíteni a valóságot, akár nyomós okkal, akár csak azért, hogy ne bántson meg mást. Meglepően sok azonban azoknak a száma, akik nem mondanak - pontosabban nem írnak - igazat, ha sms-t küldenek valakinek.

A British Columbia egyetem tanulmánya szerint akik hazudnak, jóval kényelmesebben is érzik magukat, ha sms-ben kommunikálnak a másik emberrel, és nem személyesen beszélnek vele, videóchat-en keresztül, vagy telefonon.

A tanulmány 170 diákkal végzett felmérést, akiknek brókereket és vásárlókat kellett alakítaniuk. A részvételért 50 dollárt ígértek nekik, ám a pénzmennyiség attól is függött, mennyire használták a képzeletüket a munka során.

A brókerek titkos belső információk birtokában voltak, a vásárlók pedig nem kapták meg a kezdő tudást. Azoknál a vásárlóknál, akik a brókereikkel sms-ben kommunikáltak, 95 százalékkal esélyesebb volt, hogy hazudnak, mint akik videochat-en beszéltek egymással.

A videóchat-esek 31 százalékkal nagyobb valószínűséggel füllentettek viszont azoknál, akik személyesen beszélgettek. A video chat őszintébbnek bizonyult, mert a résztvevők úgy vélték, hogy rögzítik őket.

A brókerek - ahogyan az emberek többsége - sokkal kényelmesebben érezték magukat és egyszerűbben hazudtak, ha sms-ben kellett kommunikálniuk, mivel az kevesebb személyes érintkezést kíván.

A tanulmány arra is rávilágított: a hazugságot tartalmazó sms-eket pedig általában akkor írták, amikor mérgesek voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.