A cigarettáról leszokás inkább elhatározás kérdése

Ugyanúgy visszaesik a tapasztott - többet ér az akaraterő

Szakemberek szerint nagy különbség nincs aközött, ha valaki nikotintapasszal vagy puszta akarattal igyekszik leszokni a dohányzásról. Vagyis a tapaszozók egy része vissza is szokik a cigarettára.

2012.01.10 14:25ma.hu

Nem jobb egy nikotintapasz felragasztása az akaraterőnél, ha a dohányzás elhagyásáról van szó - állapította meg egy új tanulmány. Korábban a klinikai vizsgálatok során azt javasolták az embereknek, helyettesítsék tapaszokkal a cigarettát, és megduplázzák esélyüket arra, hogy elhagyják a káros szokást.

Egy új tanulmány azonban, mely 800 páciens bevonásával készült, felfedezte: a hosszútávú leszokást illetően nincs különbség, ha valaki tapaszt vagy egyéb módszert használt. A siker és a visszaesés aránya hasonló volt mindkét esetben.

A Harvard egészségügyi iskola és a bostoni Massachusetts egyetem kutatóinak tanulmánya olyan embereket vizsgált, akik 2001 és 2006 között adták fel a dohányzást. A legfontosabb megállapítás az, hogy azonos arányban estek vissza, akár nikotintapaszt használtak, akár nem.

Az eredmények hasonlóak voltak az enyhe és az erős dohányosoknál is, és akkor is, ha kaptak tanácsadást és ha nem. Hillel Alpert a Harvardtól elmondta: a tanulmány rámutatott, hogy a tapasz használata nem sokkal hatékonyabb egyéb leszokási technikáknál, ha az ember hosszútávon le akarja tenni a cigarettát.

Lehet, hogy ezek után a helyettesítőként használt rágógumiknak, orrspray-eknek vagy inhalátoroknak, melyek szintén nikotint juttatnak a véráramba, ugyancsak nincs nagy jelentőségük.

Korábbi amerikai kutatások jónak találták a tapasz általi segítséget,  sőt állították, hogy az segít a memória javításában az idősebb emberek esetében.

A Neorology szaklapban megjelent tanulmány szerint, melyet a Vanderbilt egyetem egészségügyi iskolája végzett, a nemdohányzók, akik hat hónapon át használták a tapaszt, 46 százalékos memória-javulásról számoltak be. Korábbi kutatások pedig az Alzheimer-kórban szenvedők esetében mutattak javulást az agyi tevékenységben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.