A fürdőben csapott le a csendes gyilkos

Vigyázzon, a fiatal lány belehalt - Biztos, hogy migrénjét nem szén-monoxid okozza?

Borzasztó eset hívja fel figyelmünket arra, hogy olykor a migrénért nem feltétlenül az frontérzékenység vagy a stressz okolható. Egy angol lány belehalt, hogy nem vette észre: bojlere a hibás.

2011.12.07 14:25ma.hu - Fotó: Daily Mail/Alamy

Egy hosszú, fárasztó, ingázással töltött munkanap után az oxfordi egyetemen dolgozó Katie Haines alig várta, hogy hazaérjen és vegyen egy forró fürdőt - megnézte, mi megy a tévében, felhívta a férjét, hogy megkérje, rendeljenek valamit vacsorára, mielőtt teleengedte vízzel a kádat.

Percekkel később azonban Katie halott volt. Ahogyan felkelt a kádból, beborította a láthatatlan köd - a széndioxid. Beütötte a fejét a kádba, és megfulladt. A férje talált rá, aki a vásárlásból tért haza.

A szén-monoxid a hibás bojlerből jött - a szomszéd konyhából. Ugyancsak a konyhában volt a még kibontatlan csomagolásban a szén-monoxid érzékelő, amelyet hónapokkal korábban vettek...

A 31 éves Katie már nem érhette meg harmadik házassági évfordulóját. 2009 decemberében kötötték össze életüket Richarddal. A szülők is vigasztalhatatlanok: olyasmi miatt elveszíteni a gyermeküket, ami könnyen kivédhető lett volna, szörnyű tragédia.

A szén-monoxid mérgezés bárkivel megtörténhet. S ha nem is öl meg, megnyomorít, mozgássérültté tehet. Katie és Richard kazánját előző novemberben megvizsgálták.

A páros észrevette, hogy a jelzőfény folyamatosan világít, a vizsgálatot végző szakember pedig "rizikós" jelzést ragasztott a bojlerre, ami azt jelentette, hogy tanácsos azt nem használni.

Ám a páros továbbra is használta, mint a férj a nyomozóknak elmondta, nem gondolták, hogy fennáll a szén-monoxid mérgezés esélye.

A szén-monoxid csendes gyilkos, hiszen nincs szaga és nem is látható. Ugyanakkor vannak előjelei, hogy baj lehet. Bizonyos egészségügyi problémák ugyanis a gáznak köszönhetőek, és megdöbbentően keveset hallani erről.

Ennek oka, hogy a tünetek azonosíthatóak az influenza, a gyomorproblémák, és a migrén tüneteivel is - és az orvosok ritkán kérdezik meg a pácienst a fűtése milyenségéről. Ha a problémát nem veszik észre, az ember napokon, heteken, hónapokon át ki lehet téve a lassan mérgező gáznak.

Stroke-hoz hasonló idegrendszeri károsodást, depressziót és a demencia bizonyos típusait okozhatja. Halála előtt Katie Haines is migrénre panaszkodott, holott élete során sosem küzdött vele. Katie és Richard is az időre, majd a stresszre fogta a migrént. Pedig a fiatal lányt valójában jó ideje mérgezte a szén-monoxid...

Mire figyeljünk?

- Ha a bojler lángja a normális kéktől eltérően sárga, vagy narancs színű
- Van korom a falakon
- A kéményben lehet valamilyen akadály, például elhullott madártetem, vagy lehetséges, hogy növények nőtték be a belsejét és ez elzárhatja a kilépő égéstermék útját

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.