A bölcsibe megy kulinárkodni a gasztronómia

Már a hároméveseket is odaengedhetjük a fazék mellé?

Manókonyha néven gyermekszakácskönyvet írt Ugrai-Nagy Tünde: a gasztroblogszerkesztő óvónő könyvének célja, hogy a gyerekek már egészen kicsi kortól megismerkedhessenek a sütés-főzés örömeivel.

2011.11.27 20:39ma.hu

"Nem igaz, hogy csak a felnőttek tudnak főzni" - állítja a szerző.

A gasztroblogot író, kétgyermekes óvodavezető könyve változatos, egészséges és könnyen elkészíthető recepteket ajánl, és azt ígéri, hogy akár már hároméves korú gyerekek is megpróbálhatják elkészíteni az ételek legtöbbjét.

"Mindennapjaimat kisebb-nagyobb gyermekek között töltöm. Fontosnak tartom megismertetni a gyermekekkel a gasztronómia különféle területeit. Sütünk-főzünk, kertészkedünk, ismerkedünk az alapanyagokkal a Manókonyha-foglalkozások keretein belül, ezért is viseli ezt a nevet a könyv" - árulja el a szerző a könyvről kiadott közleményben.

A könyvben 60 olyan recept található, amelyet kicsi és nagyobb gyermekek egyaránt könnyedén elkészíthetnek. A recepteket saját készítésű színes ételfotók illusztrálják.

"Be kell engednünk gyermekeinket a konyhába, hadd lássák, tapintsák, ízleljék az ételeket már az elkészülésük kezdeti pillanataitól. Mondják: amilyen nyitott az ember az új ízek felé, olyan nyitott a világ egyéb dolgai iránt" - húzza alá Ugrai-Nagy Tünde.

A jó szakácskönyv onnan ismerszik meg, hogy használva, mi több: hurcibálva van. A jó szakácskönyv többfunkciós, mint dédapám svejcibicskája, mert ha kell, gyúrótálat támasztó bizbasz, mólón való vágódeszka, konyhai mérleget bedekázó hardver, sőt, netalántán vánkos, mikor Losinj szigetéről a honba hazavonatozván elcsesszük a csatlakozást Zágrábban. A jó szakácskönyv legtöbbször, vagy inkább úgy általában ott lapul az embernél. Továbbmegyek: dédapám svejcibicskája és Váncsa István Ezeregy receptje rokonszellem, egyazon tőről és ideából szakajtott dolgok, tudniillik felmenőm bökője a családi legendárium szerint végigszolgálta a gazdával a Don-kanyart, és, legalábbis hajlok rá, hogy részemről, egy hasonlóan zsenánt szituációban a tárgyalt kötettel sem történne másképp.
Érdekli a kulinária? Olvasson Váncsát - KATTINTSON!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.