Az alkoholista szülők gyerekei többet isznak

Csak az apja miatt nyúl a pohár után?

A legújabb kutatások szerint nagyobb valószínűséggel nyúlnak a pohár után azok az emberek, akiknek szülei alkoholproblémákkal küzdöttek.

2011.10.16 12:00medipress.hu

A kutatásokat végző svéd tudósok a felmérésben részt vevő 58 egészséges önkéntest a családban előforduló alkoholproblémák alapján két csoportra osztották.

Mindkét csoport tagjait komolyabb stresszel járó feladatok (matematikai problémák megoldása, időre, emberek előtt) elé állították, majd a feladat elvégzése után alkohollal kínálták őket.

A Göteborgi Egyetem kutatóinak eredményei szerint több alkoholt fogyasztottak azok, akiknek családjában legalább egy szülőnél előfordultak alkoholproblémák.

Korábbi vizsgálatokból kiderült, hogy az alkoholisták gyermekeinél 50 százalékkal nagyobb az alkoholproblémák kialakulásának esélye. A mostani adatok fényt deríthetnek a háttérben meghúzódó okokra.

"Ha az alkohol tűnik az egyetlen megoldásnak stresszes szituációkban, meg kell próbálnunk más módszerek után nézni - relaxáljunk, végezzünk testedzést" - nyilatkozta Anna Soderpalm Gordh, a Pharmacology Biochemistry and Behavior című szaklap októberi számában megjelent cikk szerzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.