Sokkal nagyobb esélyük van a betegségre egyedül

Az agglegényekkel jellemzően a rák végez?

Kétszer akkora esélyük van bizonyos rákbetegségekbe belehalni az agglegény életet élőknek, mint házasember társaiknak.

2011.10.15 09:00ma.hu

Úgy tűnik, jó lesz vigyázniuk azoknak, akik még mindig nem állapodtak meg egy nő mellett. Egy új tanulmány szerint az agglegényeket kétszer akkora eséllyel érik el a gyakori rákbetegségek.

Negyven évre visszatekintve a kutatók arra jöttek rá, hogy azon férfiak és nők, akik sosem házasodtak meg, sokkal többen hunytak el a leggyakoribb rákfajtákban, így a tüdő-, a mell- és a prosztatarákban, mint a házasok.

Az emelkedő halálozási ráta azonban elsősorban az agglegényeket, tehát a férfiakat érintette, őket is főként 70 éves kor felett. Ez a szám pedig minden évtizeddel nőtt, 3,4 százalékkal.

Norvég kutatók 440 ezer férfit és nőt vettek alapul, akiket rákkal diagnosztizáltak 1970 és 2007 között, és hozta összefüggésbe betegségüket a családi állapotukkal.

Azoknál is igen magas volt a halálozási ráta, akik elváltak vagy megözvegyültek, de a sosem házasodottaknál különösen megfigyelhető. Esetükben a halálozási ráta megkétszereződött, 18-35 százalékkal, a nőknél pedig 17-22 százalékkal nőtt meg.

Egy korábbi tanulmány már rámutatott: a házas embereknél óriási előny, hogy a párjuk figyelmezteti őket, ha valami szokatlant tapasztal. Így általános egészségügyi állapotuk jobb, mint a nem házasoké. Hosszabb ideig is élnek, mint akik egyedülállóként tengetik életüket.

Ez annak is köszönhető, hogy általában nem fogyasztanak annyi alkoholt, illetve nem dohányoznak annyit, mint akik egyedül vannak.

A házasok esetében megfigyelhető, hogy a rákot korábbi szakaszban állapítják meg náluk, így ők esélyesebbek a túlélésre is - ami szintén azzal magyarázható, hogy van mellettük egy társ, aki a felépülésükben is támogatja őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.