A fogyasztók egészségét teszik kockára

Hiperaktivitást okoznak az élelmiszer-festékek?

Tizenkét európai uniós tagország 42 egészségügyi, fogyasztóvédelmi, illetve szülőket tömörítő szervezete, köztük az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) azt kérte az EU egészségügyi biztosától, hogy függessze fel 6 élelmiszerszínezék használatát, amelyeket összefüggésbe hoztak a gyerekek hiperaktivitásával.

2008.04.15 17:19MTI

Ezek az élelmiszerszínezékek a következők: E102 tartrazine, E104 kinolinsárga, E110 narancssárga, E122 azorubin E124 neukokcin, E129 allura vörös AC. A fogyasztók érdekeit védő felhívás válasz az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (European Food Safety Agency - EFSA) véleményére, amelyet egy brit kutatás nyomán adtak ki. Ebben az EFSA elismeri, hogy összefüggés lehet a fenti színezékek és a gyermekek hiperaktivitásának erősödése, illetve csökkenő figyelmük között, mégis úgy ítéli meg, hogy nincs alapja a további intézkedésnek.
 
A 42 aláíró szerint amennyiben az Európai Bizottság nem cselekszik, úgy a fogyasztók egészségét teszi kockára, egyben az EFSA állásfoglalása ellentétes azokkal a célokkal, amelyek miatt a szervezetet létrehozták és figyelmen kívül hagyja a "kötelező elővigyázatosság" elvét - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.