Nulla vággyal, egy gyermek után

"Huszonéves vagyok - és a szex gondolatától is sírnom kell..."

Sajnos igen sokan küzdenek ezzel a problémával! Különösen fiatal édesanyáknál figyelhető meg, hogy a libidó drasztikus mértékben lecsökken.

2011.08.11 10:30ma.hu

Huszonhárom éves nő, két gyermekkel - az első baba után még visszatért a lelkesedése a szex iránt, a második után azonban már nem. Olykor a szex gondolata is sírásra készteti.

A probléma a házasságában egyre nagyobb, a férje azt hiszi, vele van valami baj, pedig "csak" arról van szó, hogy a nőnek szinte nullával egyenlő a libidója.

A szexszel és házassággal kapcsolatos fórumokon nem ő az egyedüli, aki ilyen gonddal küzd. A hozzászólók mind a húszas éveik elején járnak, egy vagy két gyermeket nevelnek.

Van, aki úgy véli, a probléma oka a kicsi gyerekekkel való állandó foglalkozásban keresendő, ez játssza a fő szerepet benne, hogy csökken a vágy. A fáradtság teljesen kiszorítja.

Van olyan nő is, aki 21 éves (!), egy gyermekkel - a párjával még nem házasodtak össze, de el vannak jegyezve. Lassan beszélni kellene az esküvő időpontjáról, ám szex szinte már egyáltalán nincs a páros tagjai között...

Több hölgy tartja valószínűnek, hogy fogamzásgátlója hatása a nagyon alacsony libidó. A lehetséges okok azonban nem jelentenek számukra megoldást, különösen, hogy úgy érzik, párjukkal a szex hiánya miatt egyre menthetetlenebb a kapcsolatuk.

A probléma megvitatásától sokan félnek, inkább úgy tesznek, mintha nem is lenne semmilyen probléma. Közben pedig őrlődik a nő és a férfi is. Mindkettő a saját hibájának érzi a szex hiányát. Annyi bizonyos, hogy a problémáról beszélni kell, mert ha mindkét fél hallgat, lassan valóban elkerülhetetlen lesz a szakítás.

Próbáljunk meg változtatni a gyógyszereinken, amelyet szedünk - legyen az fogamzásgátló vagy egyéb. Ismert, hogy számos gyógyszer kapcsolatba hozható a depressziós tünetek kialakulásával és az alacsony libidóval is.

Talán észre sem vesszük, hogy a testképünk okozza a gondot. Ha nem tudunk kibékülni a kinézetünkkel - a szülés után különösen -, és szinte rejtegetjük magunkat a partnerünk elől, az semmi jóra nem vezet a hálószobában.

Második lépésben fogyasszunk olyan ételeket, amelyek segíthetnek a szex iránti érdeklődés visszaállításában. Talán lehetetlennek tűnik, de muszáj időt és lehetőséget keresni arra, hogy a párunkkal kettesben is lehessünk egy kicsit.

Bízzuk a gyermeket/gyermekeket néhány órára, vagy egy-két napra a szülőkre, és csináljunk valami programot: a közös élmények nagy szerepet játszanak benne, hogy újra közelebb hozzák egymáshoz a páros tagjait! Keltsük fel vágyunkat erotikus olvasmányokkal, filmekkel, amelyeket közösen nézünk.

A stressz, betegség, az alkohol- és drogfogyasztás ugyancsak szerepet játszik a libidó csökkenésében. Ha a kezdeti módszerek nem segítenek, érdemes felkeresni egy szakembert.

Más kérdés, ha egyébként is vannak komoly párkapcsolati problémák, és a baba érkezése éppen jól jött, hogy a szexet hanyagoljuk. Ilyen esetben gyakorlatilag nem sok minden van, amit helyre lehet hozni. Ha helyre akarjuk hozni egyáltalán....

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.