Olykor lehetetlen a hallás elvesztését meggátolni

Van, hogy a fület nem lehet visszakapni...

Mi okozhatja a halláskárosodást, és milyen lehet úgy élni, hogy nem hallod a világ hangjait? Sajnos van olyan betegség, melyet nem lehet megelőzni, és bekövetkezik a hallás elvesztése vagy sérülése.

2011.07.26 16:44kamaszpanasz.hu

- Fertőzés, betegség. Bizonyos megbetegedések, mint a gyakori fülgyulladás, a mumsz, a kanyaró, a bárányhimlő, az agydaganat, kárt tehet a belső fül szerkezetében.

- Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek, mint például az antibiotikumok és a kemoterápián alkalmazott gyógyszerek, okozhatnak hallásvesztést.

- Hangos zaj. A hirtelen hangos zaj vagy igen magas zajszint (hangos zene), idővel maradandó károsodást okozhat a csiga apró szőrsejtjeiben, amelyek ezt követően nem úgy továbbítják a hangot, mint azelőtt.

Hogyan diagnosztizálja az orvos a halláskárosodást?

A halláskárosodást nagyon nehéz diagnosztizálni a csecsemők és a kisgyerekek esetében, mert ők még nem tudnak válaszolni arra a kérdés, hogy hallják vagy nem az adott hangot. Legtöbbször a babák halláskárosodását kiszűrik az orvosok, amikor születés után az anyával elhagyják a kórházat.

De ha ez nem történik meg, akkor általában a szülő szokta észrevenni otthon, hogy a csemetéje nem reagál a hangos zajokra vagy a hangokra. Néha a tünetek tizenéves korban jelentkeznek.

Szólj a szüleidnek vagy az orvosodnak, ha:

- úgy érzed, hogy az emberek körülötted motyognak, vagy nem tisztán beszélnek, vagy a beszélgetéseik egy részét hallod csak,

- gyakran kéred, hogy ismételje meg azt, amit mondott attól, akivel beszélgetsz,

- a barátaid vagy a szüleid mondanak valamit, és te nem hallottad nagyon jól,

- nem tudsz nevetni a viccen, mert a történet egy részét nem hallottad, pedig előtted mesélte el valaki,

- meg kell kérdezned a részleteket, mert nem hallottad, pedig előtted mondták el,

- a körülötted lévők azt mondják, hogy a zenét vagy a TV-t túl hangosan hallgatod,

- nem hallod az ajtó csengőt vagy a telefont.

Minden esetben fordulj orvoshoz, audiológushoz, aki kifejezetten a halláskárosodás diagnosztizálására és kezelésére szakosodott! A doktor egy hallás vizsgálatot fog elvégezni a betegen, amely segítséget nyújt a probléma felismerésében.

Például, a szakorvos egy speciális eszközt tesz a fül mögé, hogy lássa, hogy a belső fül megfelelően működik e, vagyis, hogy továbbítja-e a hanghullámokat vagy sem. Ez segít megkülönböztetni azt, hogy a belső, a középső, vagy a külső fül problémájáról van e szó.

Egy úgynevezett otolaryngológus szakembernek is látnia kell a beteget, aki fül-orr-gégészeti problémára specializálódott.

Hogyan kezelik a halláskárosodást?

A halláskárosodás kezelési módja attól függ, hogy a halláskárosodást mi okozta. Az általános kezelés az, amikor az orvos eltávolítja a fülzsírt vagy szennyeződést a fülből. Lehet a halláscsökkenés bármilyen fertőzéstől.

Ekkor a fertőzést kell kezelni, mely után általában visszatér a normál hallás képessége. Ha a halláskárosodás mögött valamilyen sérülés áll, dobhártya vagy hallócsontocskák sérülése, ezen a műtéti beavatkozás segíthet.

Ha a probléma a csigával van vagy a hallóideggel egy hallókészülék használata vagy egy csiga implantátum ajánlott. Manapság már nagyon sok féle hallókészülék áll rendelkezésére a betegnek. Van olyan kis méretű is, amely a fül mögött elfér, és nem látszik. Ezek a készülékek a hangokat felerősítik.

Néha a halláskárosodás olyan súlyos, hogy semmilyen hallókészülék nem tudja felerősíteni a hangot a megfelelő mértékig. Ezen eseteknél a csiga implantátum lehet a megoldás. A csiga implantátum egy sebészeti úton beépített eszköz, amely megkerüli a sérült belső fület és jeleket küld közvetlenül a hallóidegnek.

Egy kis mikrofon a fül mögött felfogja a hanghullámokat és elküldi a vevőnek, amely a fejbőr alatt helyezkedik el. Ezután a vevő közvetlenül a hallóidegnek közvetíti az impulzusokat. A hallóideg e jeleket hangnak tekinti és továbbítja azt az agynak. Így teszi lehetővé a hallást a beteg számára.

Attól függően, hogy valaki hallás nélkül született (veleszületett siketség) vagy később az élete folyamán veszíti el a hallását (az anyanyelv és a hangok megtanulása után, mely az úgynevezett poszt-nyelvi siketség), a szakorvos fogja meghatározni, hogy mennyi kezelésre lehet szüksége a betegnek, hogy megtanulja használni a csiga implantátumot.

Sokan meg is tanulják hatékonyan használni a csiga implantátumot és még telefont is tudják ezután használni. A világon több mint 188 ezer ember kapott már csiga implantátumot és mintegy egyharmaduk gyermek.

Néhány beteg családja úgy dönt, hogy ne állítsák vissza az orvosok a hallását. Ez különösen azok gyerekeire igaz, akiknek a szülei szintén halláskárosodást szenvedtek és azt akarják, hogy maradjanak a gyermekeik siketek közösségében és ott boldoguljanak.

A siketek által használt jelrendszer egy olyan gesztusokból álló rendszer, melyet sok siket és halláskárosodott használ a kommunikációjuk érdekében.

Meg lehet előzni a halláskárosodást?

Sok esetben a hallás elvesztése vagy a halláskárosodás nem megelőzhető. Azonban nagyon fontos felismerni azt, hogy a halláskárosodás egy bizonyos okát, a hangos zajt el lehet kerülni. Így elkerülhető lehet a zaj okozta halláskárosodás is.

A hang intenzitását, erősségét, amplitúdóját mutató mértékegység a decibel (dB). Ha hosszú ideig több mint 80 dB erős zajnak vagy kitéve, az már káros lehet az egészségedre.

Az ilyen hangerőség lehet a hangos zene, sziréna és motor hangja, szerszámok hangja, mint a légkalapács vagy a fűnyíró.

A maradandó halláskárosodás kialakulásának csökkentése érdekében, a következőket teheted:


- Halkítsd le a magnódat, a TV-det és a hordozható zenelejátszódat.
- Használj füldugót, ha hangos koncertre mész vagy egyéb olyan eseményre, ahol hangos a zene. Használj fűnyírózás közben is füldugót vagy különösen hangos eseményen, mondjuk egy autóversenyen. (A vatta nem jó, mert nem nyújt elegendő védelmet a füleknek.)

- Keresd fel az orvosodat azonnal, ha azt gyanítód, hogy valami baj van a hallásoddal és akkor hallásvizsgálatot végezz el rajtad.

Milyen az élet azok számára, akik halláskárosultak?


Azok az emberek, akik megtanulták a hangokat és az anyanyelvüket, majd ezután veszítik el a hallásukat, nehéz az új helyzettel megbirkózniuk, mert a kommunikáció és a kapcsolatok kialakításának lényeges eleme a hallás.

A jó hír az, hogy új technológiákkal lehetővé vált, hogy egyre több halláskárosult tini járhat iskolába és társalogni tudnak az iskolatársaikkal. Ezek a technikák:

- a programozható hallókészülékek, melyet a fiatal állíthat be magának attól függően, hogy milyen környezetben van,

- FM rendszerek, melyek magukba foglalják a mikrofont, melybe a tanár beszél, illetve vevőt, mely a halláskárosult diák fülén van,

- csiga implantátum,
- feliratos videó,
- hang felismerő szoftver, amely segíti a jegyzetelést.

Sok hallássérült tizenéves szájról tud olvasni és mellette használják a jelrendszert.
Néhány esetben tolmácsot lehet alkalmazni, hogy lefordítsa a sérült diák mondandóját a többieknek, illetve a társai és a tanárai mondandóját neki.

Sok hallássérült diák kifejezetten erre a problémára szakosodott különleges iskolába járnak. Azok a halláskárosultak, akik egyetemre vagy főiskolára szeretnének mennek, egyre több olyan intézmény áll rendelkezésükre, amely az ő igényeiket is kielégítik.

Otthon, különböző eszközökkel meg lehet könnyíteni a halláskárosultak életét. Például:

- feliratos TV,
- ha a telefon csörög, vagy a csengő szól, akkor villogni kezd egy lámpa,
- telefon digitális kijelzővel

A családtagok és a barátok sokat tudnak segíteni, ha tudják a jelbeszédet vagy a hallássérült, ha tud szájról olvasni, amíg meg nem tanulja az illető a jelbeszédet.

Ha a szájról olvasás működik, akkor az a személy, akinek a szájáról olvasnak, az lassan, világosan, érthetően beszéljen, szemtől szembe.

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. 2. oldal

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.