Az is ecet beválhat

Kutyaharapást szőrével - medúzacsípésre tengervíz?

A The Daily Telegraph online kiadása szerint a brit partokon szaporodó medúzacsípések kapcsán azt javasolják a brit vöröskereszt szakértői, hogy tengervízzel vagy ecettel enyhítsék a befecskendezett méreg okozta fájdalmat azok, akik e tengeri lény csípésének áldozatául esnek.

2011.07.23 08:55MTI

Környezetvédők hívták fel a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg medúzák Nagy-Britannia partjai mentén.
   
Június végén egy medúzákból álló raj eltorlaszolta a skóciai Torness atomerőműnél a hűtővízrendszerhez tartozó szűrőket, ezért elővigyázatosságból az erőmű mindkét reaktorát leállították.
   
A szigetországban ezen a hétvégén kezdődött az iskolai szünet, így a családok jelentős hányada elindul nyári szabadságra a tengerpartra. "Egy medúza csípése rendkívül fájdalmas lehet, ám a vizelettel való kezelése egyáltalán nem javít az állapoton" - mondta el Joe Mulligan, a brit vöröskereszt elsősegély-nyújtási vezetője arra utalva, hogy sokan ezt a "gyógymódot" alkalmazzák.
   
A szakember azt javasolja, hogy a csípést követően azonnal menjen ki az áldozat a vízből, hogy elkerüljön egy újabb támadást, majd csorgasson lassan tengervizet a csípés helyére, amíg enyhülni kezd a fájdalom. Ha van ecet a közelben, annak használata még előnyösebb, mert az enyhe sav még jobban enyhíti a medúzaméreg hatását - tette hozzá.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.