Kinek a cukorka, kinek a futás segít

Meglepő módszerek, amellyel leszokhatsz a cigiről!

Mindent megpróbáltál már, de hiába? Még mindig a cigaretta után keresgélsz a táskádban? Íme néhány nem szokványos módszer, ami segíthet leállni!

2011.07.13 10:45ma.hu

Nem titok: a dohányzás abbahagyása nehéz. Kitartónak kell lennie annak, aki elhatározza, hogy leteszi a cigit. Ha pedig már kipróbált számos ajánlott módszert, és nem segített, hajlamos feladni.

Mások azonban kreatívabb ötletekhez folyamodnak, vagy ösztönös érzéseik miatt döntenek a leszokás mellett.

A 44 éves Sandy Sedberry például 26 éven át dohányzott. Ám amikor észrevette, hogy 19 éves fia is rágyújt, az anyai védelmező ösztön felülkerekedett káros szokásán. Felajánlotta a gyermekének, hogy vele együtt leszokik. Cigaretta helyett egy rakás rágógumit vettek, és 2 hónap alatt sikerült letenniük a dohányt.

Egyértelmű, hogy a dohányzás elhagyása életet menthet. Ám az is tény, hogy a leszokás nem egyszerű, a cigit letevőt fejfájás, irritáltság érzés kínozza, arról nem szólva, hogy hirtelen "nem tud mit kezdeni a kezével", hiányzik a jól megszokott mozdulat.

A fizikai tünetek azonban csak néhány napig, vagy 1 hétig tapasztalhatók. A pszichikai leszokással már nehezebb megküzdeni - mondja Heath Dingwell, a 12 dolog, hogy leszokj a dohányzásról című kötet szerzője.

Nem könnyű egyéb módszert találni a stressz levezetésére, hiszen a dohányosnak a rágyújtás volt a "kezelés".

A 34 éves Melissa Gold úgy szokott le a dohányzásról, hogy főnöke megváltoztatta a cigarettázókra vonatkozó szabályokat a munkahelyén. Megkérdezte az épület előtt dohányzó dolgozókat, mivel szoktathatná le őket erről a rossz szokásról. Melissa annyit mondott neki, feltehetően több pénzért.

A főnök beleegyezett - ő pedig az a délután óta nem gyújtott rá. A dolgozók minden nap kaptak egy kis összeget, egy csomag cigaretta árát. Ha észrevették, hogy valaki ennek ellenére rágyújt, akkor vissza kellett mindet fizetnie. A végén közös vacsorával ünnepelték meg a sikerüket.

Ennek a leszokási módszernek egyébként az volt az egyik lényege, hogy csapatban mindent könnyebb megvalósítani. Az ő nyomásuk pedig visszatart attól, hogy ismét rászokjon a cigire az ember.

A 33 esztendős Susan Brannan C-vitaminok állandó bekapkodásával szokott le, valamint egy interneten talált mantra állandó mondogatásával, mely az első hetekben sokat segített neki.

12 éven át napi egy csomag cigarettát szívott, és már nem egyszer próbált felhagyni ezzel, de a nikotinos rágóknak és egyebeknek az íze nem tetszett neki. Végül a C-vitamin bogyók citrus ízére cserélte a dohányt.

Egy új hobbi felfedezése is sokat segíthet a cigaretta letevésében. Reeve McNamara például a futásra cserélte a dohányzást, és mint sportembernek, gondolataiba már nem fért bele, hogy a kocogás mellett rágyújtson. Adig futott, ameddig nem jutott már eszébe, hogy rá kellene gyújtania.

A 46 éves Robert Brown-nak, aki egykor tengerész volt, az önbizalom segített. Látta, hogy mások, akik nem katonai személyek, tengerészek vagy hasonló pályán bizonyított, kemény emberek, le tudnak szokni a cigiről, akkor neki hogy ne sikerülne?

A fizikai aktivitás, a gyakorlatok és a csoportszellem is hozzájárult azonban sikeréhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.