Nagy baj lehet a szálkából - és nem a szemünkben..

Fertőzést okoz, ha nem foglalkozunk vele!

Valószínűleg soha nem találkozunk annyi szálkával, mint a nyári szünet alkalmával. Ezekre az apró, kellemetlen fadarabokra érdemes odafigyelni, hiszen sokszor nagyobb galibát okozhatnak, mint hinnénk.

2011.07.06 17:00kamaszpanasz.hu

Hajlamosak vagyunk szinte tudomást sem venni róla, ha a szálkákról van szó, különösen akkor, ha az nem fáj. A szálka azonban könnyen elfertőződhet, így amint észrevetted, próbáld meg eltávolítani.

Ha hamar észreveszed, eltávolítása egyszerű, mivel a bőrnek nem lesz elegendő ideje arra, hogy begyógyuljon, így a szálka könnyen kicsusszanhat. Így távolítsd el a szálkát!

· Tisztítsd meg a területet.

Mosd meg a kezedet és a szálka körüli területet meleg, szappanos vízzel. · Sterilizálj egy tűt és egy csipeszt! Ennek a legjobb módja, ha belerakod a tű és a csipesz végét forró vízbe, vagy az egészet forró vízbe rakod. Ezután pamutkendővel vagy alkoholos kendővel töröld őket szárazra!

· Finoman vedd ki a szálkát!

Ha a szálka vége még kiáll a bőrödből, akkor egyszerűen egy csipesz segítségével képes vagy azt eltávolítani. Győződj meg arról, hogy a csipesz ténylegesen fogja-e a szálka végét. Ha igen óvatosan és lassan húzd ki lehetőleg olyan szögben, amilyenbe a szálka bement.

Ha azonban túl gyorsan, vagy más szögben húzod ki a szálkát, az könnyen a szálka eltöréséhez vezethet, amely csak megnehezíti a további részek eltávolítását. Ha nincs kint a szálka vége, használd a sterilizált tűt, hogy kiszedd. Óvatosan szedd fel a bőrt a szálka körül, majd csipesszel húzd ki!

· Tisztítsd meg a sebet!

Nézd meg jól alaposan a sebet és győződj meg arról, hogy a szálka összes darabja kijött! Ezután mosd meg a sebet és a környékét meleg, szappanos vízzel még egyszer! Alkoholos vattával akár le is fertőtlenítheted!

Ha a felnyitott rész észrevehetően nagy, legjobb, ha sebtapaszt ragasztasz rá, ezzel elkerülheted az esetleges fertőzéseket!

Mikor fordulj orvoshoz?

Általában a szálkák nagy részét otthon is ki lehet szedni, ám előfordulnak olyan esetek, amikor szakember beavatkozása szükséges. Menj orvoshoz, ha:

- Úgy tűnik, a szálka túl mélyen van.
- A seb sokat vérzik.
- Semmiképpen sem tudod kiszedni a szálkát.

- A szálka fertőzést okozott. (a seb piros, duzzadt, érintésre érzékeny)

Nem lehet minden szálkától megóvni magunkat. Azonban, ha pár óvintézkedést betartasz, nagyrészüket távol tarthatod magadtól!

Viselj cipőt!

Okos ötlet az olyan helyeken, ahol szálkaveszély van, szandált, vagy papucsot viselni nyáron is. Így például a deszkákon vagy fa padlózatokon. Különösen hasznos, ha például vízi cipőt is használsz. Ezáltal a láthatatlan veszélyektől óvod meg a lábad. Különösen tengereknél ajánlott! Természetesen nemcsak a fa veszélyes.

Egy összetört pohár esetében a szilánk legalább annyira! Így amíg nincs teljesen összesöpörve, vegyél fel papucsot!

Dolgozz okosan!

Ha üveggel, fémmel vagy fával dolgozol – például aprítod a fát, vagy gallyazod – fontos, hogy betartsd a biztonsági előírásokat. Látásod védelme érdekében a védőszemüvegek elengedhetetlenek ilyen munkakör esetén!

Szintén fontos, hogy viselj kesztyűt, hogy megóvd kezed a repkedő törmeléktől és a szilánkoktól! Továbbá ha nem ilyen munkakörben dolgozol, de ilyen munkát végzel – például kertészkedsz – mindenképp viselj kesztyűt a tüskék ellen!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.