A vega-konyha kihívásai

Hogyan ne együnk húst?

Azok számára, aki húsközpontú konyhán nőttek fel, a döntés, hogy mostantól kerülik az ilyet, sok kihívást tartogat...

2011.07.02 12:20Konrád - ma.hu

Manapság sokkal könnyebb dolga van annak, aki a vegetáriánus életmódot választja, mint régebben. Persze, a magyar konyha nem kimondottan kedvez a húsmentes étkezésnek, de azért szép lassan hazánkban is elterjedt. Ettől függetlenül azok számára, aki húsközpontú konyhán nőttek fel, a döntés, hogy mostantól kerülik az ilyet, sok kihívást tartogat. Most megosztunk pár jó tanácsot a kezdő vegetáriánusok számára:

Legyen kész magyarázatunk

Számítsunk arra, hogy sok elkerekedett szemmel és kérdő tekintettel találkozunk majd az étkezések során. Ezt követik majd a kérdések az életformával kapcsolatban, és érkeznek majd a negatív kritikák is. Mielőtt belevágunk, tisztázzuk magunkban, miért választjuk a húsmentes étkezést. Akár tiltakozásul a nagyüzemi állattartás körülményei miatt, akár azért mert túlságosan szeretjük az állatokat, mindegy miért, de készüljünk fel a válaszokkal, különben úgy tűnik majd, nem is gondoltuk át a döntésünket. Fontos, hogy a témát ne étkezés közben beszéljük meg, inkább utána. A vallási és politikai meggyőződéshez hasonlóan a vegetarianizmust sem ildomos erőszakosan propagálni társaságban.

Konzultáljunk táplálkozási tanácsadóval

Vegetáriánusként könnyen étkezhetünk egészségesen és teljes értékűen, de főleg az első időszakban fontos, hogy megtanuljuk a megfelelő táplálékbevitel szabályait. Ezért keressünk fel egy táplálkozás-specialistát vagy dietetikust, és konzultáljunk vele döntésünkről.

Ne utáljuk a zöldségeket

Aki nem szereti a zöldségeket, gyümölcsöket, ne menjen vegának. Talán ez egyértelmű, mégis sokszor fordul elő, hogy csak a döntés után döbben rá az ember, hogy a lehetséges ételek többségét nem szereti.

Gyűjtsük a szakácskönyveket

Érdemes lecserélni a nagyitól megörökölt szakácskönyvkészletet, mivel azokban biztosan kevés olyan receptet találunk, ami megfelel számunkra. És a konyhai ismeretek elengedhetetlenek lesznek, ha nem csak tofut és barna rizst tervezünk enni hátralévő életünkben. A könyvek mellett természetesen az interneten is rengeteg receptet találhatunk.

Ügyeljünk az ünnepekre

A magyar konyha ugye eleve nem vega-barát, de az ünnepi vendégségek idején nézünk farkasszemet a legnagyobb kihívásokkal. A szokásos karácsonyi látogatáskor nehezen győzzük majd meg a dédit, hogy nem ehetünk a világhírű töltött káposztájából. Elképzelhető, hogy sok házigazda szívesen odafigyel a diétánkra, de ha felajánljuk, hogy magunk készítünk valami vega kaját, amit megosztunk a társasággal, azt biztos örömmel fogadja majd.

Keressünk társat (társaságot)

A jelentős életmódváltozásokat egyedül sokkal nehezebb elviselni, mint ha van valaki, aki osztozik velünk benne. Ezért keressünk olyan barátot, aki hajlandó csatlakozni hozzánk az új étkezési szokásainkban. Ha ismerünk vegákat, tőlük sok hasznos tanácsot és receptet is kaphatunk.

Kapcsolat a bőrrel

Sok vegetáriánus nem hajlandó bőrből készült terméket vásárolni. Nekünk is el kell döntenünk, miképpen viszonyulunk ehhez a kérdéshez. Ha bőrmentes életet szeretnénk élni, van rá lehetőség, de ez némi utánajárást igényel. Az internet itt is nagy segítségünkre lehet.

Kíméljük a háziállatokat

Azért mert mi úgy döntöttünk, nem eszünk többet húst tartalmazó ételt, attól még Bodri és Cirmi nem lett vegetáriánus. Nem erőszakolhatjuk rá kedvenceinkre a mi életmódunkat. Az állatok táplálékigénye gyökeresen különbözik az emberétől, és lássuk be, a leggyakoribb háziállatok bizony húsevők. Ha annyira ellenezzük a húsfogyasztást, hogy a kutyánknak sem akarunk olyan ételt adni, ami húsból készült, a kisállattartás nem nekünk való.

Rugalmas etika

Az idők során sokat változhat az étkezésünk. Ettől nem kell megijedni, és nyitottan kell közeledni a dolgok felé. Lehet, hogy a vegetáriánus életmód nem lesz elég és vegán életmódra váltunk. De előfordulhat az is, hogy időnként húst veszünk magunkhoz (természetesen csakis fűvel etetett, humánusan levágott állatból származót).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.