Deviáns unokatestvérek

Még az óriáspandáknak sem volt könnyű vegetáriánussá válniuk

Még az óriáspandáknak sem volt könnyű vegetáriánussá válniuk, a folyamat lényegesen tovább tartott, mint eddig a tudósok feltételezték - állítják spanyol kutatók.

2011.02.08 18:09MTI

A közfelfogás szerint az óriáspanda ősei körülbelül 7 millió évvel ezelőtt kezdték helyettesíteni a húst bambusszal, s 4,2 millió évvel ezelőtt már képtelenek voltak az állati eredetű táplálék fogyasztására.

A legújabb kutatások szerint viszont az átállás még 2 millió évvel ezelőtt sem fejeződött be - olvasható a NewsScientist (http://www.newscientist.com) tudományos hírportálon.

A Malagai Egyetem kutatói Borja Figueiridóval az élen összehasonlították a jelenkori óriáspandák koponyáját két kihalt faj - az Ailuropoda microta (törpe óriáspanda), valamint az Ailuropoda baconi koponyájával. A spanyol kutatók elemezték 171 olyan élő medvefaj koponyáját is, amelyek nem fogyasztanak bambuszt.

A spanyol tudósok a koponyákat 38 ponton hasonlították össze, s ezáltal a kutatócsoport információt nyert az állatok táplálkozási szokásairól. Így például az óriáspanda és az Ailuropoda baconi koponyája igen hasonlatos volt, viszont markánsan különbözött a többi medvefajétól.

Így egyértelmű volt, hogy mindkét faj ugyanazon a táplálékon élt, mégpedig a bambuszon.


A kétmillió éves törpe óriáspanda koponyája viszont arról tanúskodik, hogy az Ailuropoda microta még nem tért át a zöldkosztra. Kisebb koponyáján gyengébb rágóizmok tapadtak meg, mint a jelenkori óriáspanda, vagy az Ailuropoda baconi esetében. Ezáltal gyengébb volt a harapása is, így aligha birkózhatott meg a kemény rostos táplálékkal.

Mike Archer, az Új-Dél-Walesi Egyetem evolúciós biológusa, aki nem volt részese a kutatásnak, azt emeli ki, hogy a koponyák tanúsága szerint a törpe óriáspanda vegyes táplálékon élhetett, ahogy teszi ezt sok jelenkori medvefaj.

Ám előfordulhat, hogy a törpe óriáspanda inkább a mai óriáspanda "deviáns unokatestvére" volt, mintsem egyenesági felmenője.

Így ha evett is húst, ez nem jelenti, hogy óriáspanda-kortársai is így cselekedtek. "Jobb fosszílis leletekre van szükség a kérdés eldöntéséhez" - jegyezte meg Mike Archer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.