Meglepődünk!

Mit kell tennünk, ha szüleink nyugdíjba mennek?

Nem könnyű dolog szülőnek lenni, de időnként éppen a saját szüleink azok, akiknek figyelemre van szükségük, különösen a nyugdíjba vonuláskor.

2011.06.27 06:47egyno.hu

Ez nem egyszerű időszak egy ember életében, és többnyire elég szánalmas az, amit segítségként nyújtunk azoknak, akik felneveltek. Legjobb esetben figyelmeztetjük őket, hogy gondoskodjanak elég pénzről, pedig ennél sokkal fontosabb dolgokat is figyelembe kell venni az átmenetkor.

1. Az “Aranykor” csak mítosz.
1960-ban az első Sun City fejlesztéskor Dan Webb találta ki az öregkori kényelemközpontú életmódot. Azonban az utazgatást, lakásfelújítást vagy csak egyszerű láblógatást egy év után nagyon meg lehet unni. A nyugdíjasoknak szükségük van valamire, ami életüket tartalmasabbá teszi. Segítsünk, hogy megtalálják az életükből hiányzó “valamit” - legyen az könyv, vagy csak egy jó beszélgetés.

2. A rugalmasság a lényeg.
Nem a kényelem, hanem a rugalmasság az, ami igazán nagyszerű a nyugdíjas években. Éppen ezért legyünk tekintettel erre a dologra. Ha arra számítunk, hogy nyugdíjba vonuló szülőnkkel egy 0-24-ben mozgósítható gyerekfelügyeletet nyerünk, csalódni fogunk. Ne várjuk el tőlük, hogy örüljenek, ha megvonjuk a nyugdíj egyik legnagyobb előnyét. Üljünk le és beszéljük meg velük, mennyire kívánnak részt venni a gyerekek gondozásában, és fogadjuk el a döntésüket. Így mindannyian jobban járunk.

3. A céltudatosság a legjobb életbiztosítás. Ha tudjuk, mit akarunk és képesek vagyunk érte tenni, az nagyon jó hatással van a fizikai és szellemi egészségünkre. Sok apáca ajánlotta fel halála előtt az agyát tudományos célra. Sokaknál felfedezték az Alzheimer okozta fizikai elváltozásokat, mégis ezek a nővérek életükben nem szenvedtek a kórtól. Mindezt azért, mert egész életükben volt valami, amiért felelősek voltak és koruktól nem zavartatva vettek részt mindenben. Segítsük megtalálni szüleinknek mi az, amivel teljes szívükből szeretnének foglalkozni. Ennek ismerete nagyon pozitív hatással lehet.

4. Aki nem keres, az takarékoskodik. Legalábbis, hogy bizonyítson. Az akciós termékekre vadászó nyugdíjasokat nem feltétlenül az vezeti, hogy nincsen elég pénzük. Oka lehet az is, hogy mivel jövedelemmel nem, a takarékossággal tudják bizonyítani pénzügyi kompetenciájukat. Ez különösen az idős férfiakra igaz. Ha felhívjuk figyelmüket erre a tényre, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg agg szüleinket.

5. A nyugdíjaskor sokáig tart. Aki a nyugdíjas kort, mint a halál előszobáját fogja fel, nagyon sokat veszít. Sokunk ugyanannyi évet él meg nyugdíjasként, mint amennyit munkával töltött el. Az egészségügy fejlődik, az emberek átlag élettartama növekszik, ezért nem szabad végletekben gondolkodni. Olyan nincs, hogy valaki már ne tudna valami újat tanulni, csinálni vagy kipróbálni. Gyakran kérdezzük szüleinket terveikről, ezzel ráébresztjük őket, hogy messze nincs még vége az életüknek.

Kis odafigyeléssel segíthetünk nyugdíjas szüleinknek, hogy boldogabb, egészségesebb és hosszabb életet éljenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.