A férfiakban kevesebb a gátlás

Csak önbizalom kell a jó szexhez?

A kielégítőbb szexuális életnek valóban előfeltétele az egészséges psziché? Egy új tanulmány szerint igen. Fiatal felnőttek pszichológiai profilját és hálószobai elégedettségét vetették össze.

2011.06.22 08:50medipress.hu

A Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Főiskola kutatói több mint 3 200 férfi és nő adatait elemezték a 18-26 éves korosztályból az önértékelés, autonómia, empátia, illetve a nemi gyönyör három szempontja szerint (rendszeres kielégülés, az orális szex élvezete mindkét oldalról).

Az empátia – vagyis a más helyzetébe való beleélés képessége – összefügg a szexuális gyönyörrel férfiak és nők esetében is. A nőknél ezen kívül még az autonómia és az önbecsülés is hozzájárult ehhez. „Szerintem a legfontosabb felfedezés az empátia és nemi öröm közti összefüggés, mivel ez nemtől függetlenül létezik.” – mondta el a társszerző, Adena Galinsky, a Bloomberg doktorandusz hallgatója.

A férfiak és nők gyönyörszintje gyakran eltér egymástól. A fiatal férfiak számoltak be a legmagasabb szintjéről. Tízből közel kilenc eléri a csúcspontot szinte mindig.

A nőknél ez az arány sokkal kisebb. Galinsky nem lepődött meg az eredményeken, de érdekesnek találta, hogy a fiatal férfiak szívesebben részesítették partnerüket orális örömökben, ami megtöri a sztereotípiát, mely szerint a teremtés koronái csak a saját kielégülésükkel törődnek.

A férfiaknak elég csak az empátia az elégedettség fokozásához, a nőknek viszont szükséges lehet az önbecsülés és a függetlenség is, a szexualitáshoz kötődő társas normák miatt.

Az életkorral, származással, társadalmi/gazdasági helyzettel azonban nem találtak összefüggést.

"A kutatásból kiderült, hogy a nőknek nehézségeik vannak azzal, hogy megfogalmazzák és kimondják azt, amit akarnak. Számukra sokkal fontosabb lehet ezen akadályok leküzdése, mint a férfiaknak, akikben nincsenek ilyen gátlások" -
mondta Galinsky.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.