Stohl-effektus: elég "tökös" lesz-e a bíróság?

Smasszerek vezetik el Stohlt?

Ahogy várható volt: Stohl-cunami zúdult a magyar médiára az elmúlt néhány napban. Az érdeklődés nem kérdéses, hiszen kedden a Pest Megyei Bíróság jogerős ítéletet fog hozni a színész ügyében. Első fokon letöltendő börtönbüntetést kapott Stohl, az azonban erősen kérdéses, hogy a nyilvánosság nyomása milyen hatással lesz az ítélethozatalra.

2011.06.21 08:00cé. gom

Televízió, rádió, nyomtatott és elektronikus sajtó. Sehol sem tudtak hibázni. Ömlöttek a hírek Stohl Andrásról, az egyik kereskedelmi csatorna még egy utolsó zsákmelléki faluba is elkísérte a színészt, ahol kb kéttucat embernek tartott előadást egy sátorban. Természetesen mellette volt hű kobzosa, ügyvédje Ruttner György is, aki ügyesen meglovagolva a nyilvánosságot úgy tűnik komoly médiaszereplési indexet haknizott össze magának az elmúlt időszakban.

Az elsőfokú ítélet erősen megosztotta a közvéleményt: a nép hangja igazságosnak ítélte a jogerős börtönbüntetést, a színészszakma és a média jókora hányada azonban felhördült a már „jó útra tért” Buci során aggódva. Az egyik bulvárlap még arról is külön cikket közölt, hogy a Stohl-család nem mer gyereket vállalni – bár nagyon szeretnének -, hiszen anyagi fedezetük a jelen állás szerint nem lesz hozzá.

A finisben már a szakma is támadásba lendült: színésztársai petíciót írtak Stohlért, arra hivatkozva, hogy véleményük szerint Buci őszintén megbánta tettét, és az elmúlt egy évben mindent megtett azért, hogy vezekeljen. Több tucatnyi színész arra kéri a bíróságot, hogy mérlegeljék a letöltendő szabadságvesztés következményeit, ami tönkre teheti szakmai munkáját és családja életét is.

Stohl András valóban kiváló színész, a Centrál színházban a Jó zsaru, rossz zsaru című előadásban például zseniálisan teljesít. Hihetetlen lelkierőről ad tanúbizonyságot, ahogy a saját élethelyzetére hajazó rendőr monológjait képes eljátszani a színpadon, miközben egy több éves börtönbüntetés lehetősége lebeg a feje felett. Mindezek ellenére a jog nem így működik. Nem az dönti el, letöltendő börtönbüntetés jár-e egy bűncselekményért, hogy az elítélt jó ember-e.

Hatalmas kérdés, hogy a Pest Megyei Bíróságra milyen hatással van a média és a közhangulat nyomása. Egy biztos, nehezen jöhetnek jól ki a dologból, hiszen ha megerősítik az ítéletet, azaz a szabadságvesztés tényét, akkor mindenki majd azzal érvel, hogy példát akartak statuálni, míg, ha enyhítenek, és Stohl felfüggesztettet kap, akkor a média nyomásával érvelnek az okosok. Kedden mindenesetre várhatóan pont kerül az ügy végére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.