Püspökladányban ismételni kell

Micsoda meglepetés: fideszes az első ember Felcsúton

A Fidesz-KDNP jelöltjét, Mészáros Lőrincet választották polgármesterükké a felcsútiak a vasárnapi időközi önkormányzati választáson.

2011.06.20 08:18MTI

Petrin László, a Fejér megyei község jegyzőjének tájékoztatása szerint az 1836 lelkes falu 1449 szavazásra jogosult választópolgára három jelölt közül választotta meg a község új vezetőjét. Két szavazókörben 909-en járultak az urnákhoz.

A 903 érvényes szavazatból 571-et - a voksok 63,23 százalékát - a vállalkozóként dolgozó Mészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kuratóriumának elnöke kapta.

A független Varga Györgynek - a község korábbi polgármesterének - 318-an szavaztak bizalmat, s ezzel a szavazatok 35,21 százalékát, míg az ugyancsak független Vörös Kálmán nyugdíjas tűzoltó 13 szavazattal a voksok 1,43 százalékát szerezte meg. Felcsúton azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert a falu korábbi vezetőjének, a független Varga Györgynek a megbízatását - egy tavaly december 24-én hatályba lépett törvénymódosítás alapján - összeférhetetlenség miatt megszüntette a képviselő-testület.

Az önkormányzati törvény módosítása szerint ugyanis meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akinek köztartozása van, s azt a felszólítást követő 60 napon belül nem rendezi.

Varga György - aki március 7-én befizette a köztartozását - a képviselő-testület döntése ellen a Fejér Megyei Bírósághoz fordult, az azonban jogszerűnek ítélte a határozatot, mivel a döntés meghozatalának időpontjában fennállt az összeférhetetlenség.

Püspökladányban ismételni kell

Meg kell ismételni püspökladányi időközi országgyűlési képviselő-választást, mivel érvénytelen lett a voksolás második fordulója is a Hajdú-Bihar megyei városban vasárnap. Egyházasgergén a Fidesz-KDNP-Kisgazda Polgári Egyesülés jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást, a leadott 373-an szavazatból 125-tel. Jászágón, ahol polgármestert és képviselő-testületet is választottak, független jelölt lett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település elöljárója.

Érvénytelen lett a püspökladányi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója is, mert a választásra jogosultaknak csupán 23,14 százaléka járult az urnákhoz - mondta el Keserű László, a választókerületi választási iroda vezetője; a választást meg kell ismételni. A 40.429 választópolgár 25 százalékának kellett volna voksolnia ahhoz, hogy a második forduló érvényes legyen. Mivel a részvételi arány ennél alacsonyabb volt, az időközi országgyűlési választást - négy hónapon belül - meg kell ismételni. Hajdú-Bihar megye 6-os számú, Püspökladány központú egyéni országgyűlési képviselői választókerületében négyen indultak a voksokért. Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) a leadott szavazatok 61,07 százalékát, Rigán István (Jobbik) a szavazatok 24,9 százalékát, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a voksok 10,31 százalékát, Kocsány József (LMP) a leadott szavazatok 3,72 százalékát szerezte meg.

A választás két héttel ezelőtti első fordulója akkor lett volna érvényes, ha a választásra jogosultak legalább 50 százaléka elmegy voksolni, de akkor csak 28 százalékos volt a részvételi arány.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Arnóth Sándor (Fidesz), a térség korábbi országgyűlési képviselője márciusban autóbaleset áldozata lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.