"Az MSZP tagja maradok"

Szétalázták egymást Gyurcsányék: most lesz csak jó szocinak lenni

Gyurcsány Ferenc biztos abban, hogy az MSZP szombati kongresszusa után is a szocialista párt tagja marad.

2011.06.18 20:34MTI

A volt miniszterelnök a rendezvényre érkezve újságíróknak azt mondta: az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügye "politikai és erkölcsi fekély", ezért mindenkinek az áll érdekében, hogy kiderüljön, ki adta át az arról készült hangfelvételt a sajtónak.

A volt miniszterelnök az esetleges pártszakadást firtató kérdésre úgy válaszolt: "dehogy lesz szakadás, csak az eső ne szakadjon délután".

Arra a kérdésre, hogy mi állt abban a borítékban, amelyet Mesterházy Attila pártelnöknek küldött, és amely állítása szerint az őszödi beszéd feltételezett kiszivárogtatóinak nevét tartalmazta, közölte: ha el akarná mondani, megtette volna korábban, azonban tartja magát ahhoz, hogy amíg nem tud biztosat, senkit sem vádol meg nyilvánosan. Hozzátette: a borítékot azért adta át a pártelnöknek, mert az elmúlt hetekben azzal vádolták, hogy ő hozta nyilvánosságra az őszödi beszédről készült hangfelvételt, "és ehhez mintha nem lett volna szava senkinek sem".

Arról is beszélt, nem szándékozik a kongresszuson elmondani, amit erről az ügyről tud, de ha a kongresszus kötelezi erre, nem tud mit tenni. Véleménye szerint azonban - folytatta - megdönthetetlen bizonyítékok híján nem szabad "locsogni".

Kitért arra, hogy értesülései szerint a 2010-es parlamenti választás előtt a Nemzetbiztonsági Hivatal lényegében eredmény nélkül zárta le az ügyben évekig folyó vizsgálatot. Mint mondta, a titkosszolgálat biztosan többet tud, mint ő, de "nem eleget ahhoz, hogy terítsék a lapokat".

"Biztosat arról sem tudunk, hogy ki ölte meg Kennedyt, pedig az ennél nagyobb ügy" - mondta, megjegyezve ugyanakkor: az MSZP-ben szerinte mindenkinek az áll érdekében, neki a leginkább, hogy kiderüljön, ki hozta nyilvánosságra a felvételt.


Kovács László, az MSZP alelnöke újságíróknak nyilatkozva arról beszélt: azt, hogy ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet, közvetlenül a nyilvánosságra jutását követően kellett volna kivizsgálni, nem öt év elteltével.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-én került napvilágra, amikor a Magyar Rádió részleteket közölt belőle.

A beszéd a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-i balatonőszödi zárt ülésén hangzott el, de azt máig nem tudni, ki készítette és ki szivárogtatta ki a hangfelvételt.

A felvételen Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök többek között azt mondta: "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. (...) nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. (...) Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."

"A szilizmus megmaradt az MSZP-ben"

Gyurcsány Ferenc azt mondta a szocialisták szombati kongresszusán, hogy bár Szili Katalin távozott, "a szilizmus megmaradt az MSZP-ben". A párt szóvivője szerint a volt miniszterelnök Mesterházy Attilát is bírálta, amiért megsemmisítette az őszödi beszéd feltételezett kiszivárogtatóinak nevét tartalmazó borítékot.

Gyurcsány Ferenc - aki Mesterházy Attila és Kiss Péter után, a platformvezetők sorában szólalt fel - beszédében nevesítette Baja Ferencet és Lamperth Mónikát, felidézve, hogy előbbi "szinte könyörgött, hadd legyen miniszter vagy államtitkár" a Gyurcsány-kormányban, az utóbbi pedig "sírt a vállán, hogy hadd maradjon miniszter".

Szekeres Imrének azt rótta fel, hogy egy közelmúltbeli cikkében a Gyurcsány-kabinet száz lépés programját nevezte a költségvetési hiányt növelő legnagyobb osztogatásnak, míg Puch Lászlót állítólag azzal vádolta, megpróbált valakit rávenni, hogy "egy folyamatban lévő ügyben ellene valljon". A volt kormányfő ezután megkérdezte, a küldöttek közül ki akar részt venni a pártszavazáson, amelyet az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezett, majd azt állapította meg, hogy a küldöttek nagyjából 80 százaléka felemelte a kezét, az elnökség első sorokban ülő tagjai azonban nem - mondta Gyurcsány Ferenc névtelenül nyilatkozó támogatóinak egyike. Török Zsolt, az MSZP szóvivője a platformvezetők felszólalásait követően újságíróknak nyilatkozva megerősítette: Gyurcsány Ferenc több szocialista politikussal szemben kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, "hogy miért, miben támogatták vagy nem támogatták, és milyen módon álltak ki mellette".

Hozzátette: a volt miniszterelnök Mesterházy Attila pártelnököt is bírálta, amiért ledarálta azt a borítékot, amelyben azok nevét írta le, akik szerinte kiszivárogtatták az őszödi beszédet.

A tanácskozáson Baja Ferenc, a Szocialista Platform vezetője felvetette: a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció vonja vissza pártszavazási kezdeményezését, ellenkező esetben pedig a kongresszus fogadjon el erre irányuló határozatot. Az értesülést Török Zsolt nem akarta kommentálni. Ahogy azt sem, hogy sajtóértesülés szerint Baja Ferenc azt kezdeményezte, a kongresszus szólítsa fel a kormányfőt arra, hogy nevezze meg, kiket gyanúsít az őszödi beszéd nyilvánosságra hozásával.

Mesterházy: erős és egységes baloldalra van szükség

Egy erős és egységes baloldal fontosságáról szólt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a párt szombati kongresszusa elején elmondott beszédében - közölte Török Zsolt szóvivő újságírókkal az eseménynek helyt adó SYMA csarnokban.

Mesterházy beszédében kiemelte, mindent megtesz az erős és egységes baloldal fenntartása érdekében, hiszen szerinte csak így lehet leváltani az országot "tönkretevő" kormányt - mondta a szóvivő. Kiemelte: a szocialista párt reális alternatívát kínál a kabinettel szemben, emellett egyszerre képviseli a leszakadt, hátrányos helyzetben élőket és azokat, akiknek fontos a szabadság és az alkotmányos jogok. A pártelnök emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt több elemző az MSZP széthullását jósolta, ezzel szemben a párt a legfrissebb felmérések szerint 28 százalékra tudta emelni támogatottságát a biztos pártválasztók körében. Mesterházy Attila szerint ezt részben a szocialista párt társadalmi kapcsolatainak újjáépítésével sikerült elérniük.

A szóvivő tájékoztatása szerint a küldöttek a Himnusz eléneklésével kezdték a kongresszust, majd a pártelnököt követően a platformok vezetői és a küldöttcsoportok kapnak szót.

Török Zsolt elmondta: Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés vezetője egy olyan karakteresen baloldali néppárt szükségességét hangsúlyozta, amely nem tagadhatja meg a liberalizmust. A volt kancelláriaminiszter úgy fogalmazott: a "baloldaliság nem lehet egyenlő az osztogatással", szavai szerint esélyteremtésre, az igazságosságra törekvésre, a szabadság iránti vágyra és szolidaritásra kell építeni.

Török Zsolt tájékoztatása alapján a 436 küldöttből több mint 360-an érkeztek meg a kongresszus kezdetére, így a testület határozatképes. A szóvivő szerint az MSZP tagjai közül sokan mondták azt, hogy "hagyjátok már abba", a többség azonban egyértelműen úgy véli, szükség van "megfelelő mederben lefolytatott vitára".

Kérdésre válaszolva megjegyezte továbbá, hogy a mellőzését nyílt levélben kifogásoló Kósáné Kovács Magda, a párt korábbi európai parlamenti képviselője azért nem kapott meghívást, mert a kongresszuson a párt alapszabálya csak a tanácskozási jogú meghívottak, valamint a küldöttek, illetve egyéb tisztségviselők vehetnek részt.

Pártszavazási kezdeményezésük visszavonására kérték Gyurcsányékat

Az MSZP kongresszusa úgy döntött, felkéri a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformot, hogy fontolja meg pártszavazási kezdeményezésének visszavonását.

A határozati javaslatot a küldöttek majdnem kétharmada támogatta. Gyurcsány Ferenc a kongresszust követően újságíróknak elmondta: meglepte a kezdeményezés, mivel előzőleg az a megállapodás született, hogy ha platformja befejezi a pártszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtést, az elnökség kezdeményezi a voksolás kiírását, s ez így is történt.

A volt kormányfő úgy fogalmazott: azt látja, hogy ezt a megállapodást most "valakik nem akarják betartani", ennek ellenére megfontolják a kongresszus kérését. (A választmány korábbi döntése alapján a többi között közvetlen pártelnökválasztást célzó pártszavazás jövő szerdán kezdődne.)

Mesterházy Attila pártelnök sajtótájékoztatóján azt mondta: nem rúgták fel a megállapodást, a kongresszus az MSZP legfőbb döntéshozó fóruma, mégse kötelező érvényű határozatot, hanem udvarias kérést intéztek a Demokratikus Koalícióhoz.

Nyitott, demokratikus, baloldali néppártként határozta meg magát az MSZP

A szocialista párt kongresszusa szombaton olyan nyitott, demokratikus, baloldali néppártként határozta meg az MSZP-t, amely a politikai és szervezeti önállóság tiszteletben tartásával sokszínű, érték- és programalapú szövetségkötésre készül az Orbán-kormány leváltásában érdekelt pártokkal, mozgalmakkal és civil szervezetekkel.

Mesterházy Attila pártelnök a testület ülését követően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: ez azt jelenti, hogy nem az MSZP-n belül akarják integrálni az Orbán-kormánnyal elégedetlen liberális és konzervatív embereket, ugyanakkor minden olyan szövetségre hajlandók, amelyek eredményeként 2014-ben le tudják váltani a kormányt.

A kongresszus az erről szóló határozatot titkos szavazással, 94 százalékos támogatottsággal fogadta el - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc újságíróknak nyilatkozva úgy értékelte a határozatot, hogy jó kompromisszum született. Mesterházy Attila arról is beszámolt, hogy a kongresszus ellenszavazat nélkül fogadta el az Orbán-kormány elmúlt évét bíráló politikai nyilatkozatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.