A szegények még szegényebbek lesznek

Mesterházy szerint szociális válság jön

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke kijelentette: a Fidesz-KDNP-s kormány működésének első évében hozott döntéseivel jól láthatóan szociális válságba sodorja az országot.

2011.06.10 18:50MTI

Az eddig hozott intézkedések közül a legnagyobb gond az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó hatásaival van, amely az ország kétharmadát kitevő szegényeket még szegényebbé teszi - mondta az ellenzéki politikus.    

Hozzátette: ráadásul az Orbán-kabinet hosszú távon akarja a terheket a szegényekre rakni, hiszen a kétharmados törvények közé sorolta az adórendelkezést, mintegy bebetonozva ezzel a gazdagokat még gazdagabbá tevő egykulcsos rendszert.    

Mesterházy Attila szerint ez a "perverz társadalompolitika elfogadhatatlan", az MSZP ezért szorgalmazza a progresszív adózás visszaállítását, azt, hogy a tehetősebbek többet vállaljanak magukra az ország terheiből.    

A szocialista párt vezetője szerint a Brüsszelben benyújtott konvergencia program és a Széll Kálmán Terv "sem más, mint pénzbehajtás döntően a szegény rétegeket érintően", hiszen az elengedhetetlen strukturális átalakításról nincs szó benne. Ráadásul - folytatta - a megvalósíthatósága is erősen kétséges.
   
Az MSZP elnöke gazdaságpolitikájáért is bírálta a kormányt, külön hangsúlyozva, hogy a Fidesz-KDNP által választott úgynevezett "magyar út közgazdasági irányzat-féléje sehol sem működik a világon".     Kemény kritikával illette az ígért munkahelyteremtés elmaradását is, a kormány "demokrácia-felfogását" pedig "katasztrófálisnak" nevezte.
   
Szerinte a kabinet "a parlamenti diktatúra útját választotta", kétharmados többségével visszaélve még a visszamenőleges törvénykezéstől sem riad vissza, ami, - mint fogalmazott - elfogadhatatlan Európában. Példaként a korengedményes és a korkedvezményes, valamint a rokkantsági nyugdíj visszamenőleges megváltoztatását említette.    
Mesterházy Attila szólt a kormány külpolitikájáról is, azt állítva, hogy a "kabinet az elszigetelődés irányába indult el azzal, hogy konfliktusba keveredett és keveredik az Európai Uniótól kezdve, az IMF-en át, a szomszédos országokig.
   
"Itthon sem felhőtlen a kormány viszonya a különböző társadalmi rétegekkel, civil szerveződésekkel, sorozatos konfliktusok alakulnak ki, mert hiányzik a kabinet párbeszéd-készsége, a kétharmados erővel élve arrogánsan, cinikusan letaposnak mindenkit a joggal várt egyeztetés helyett" - mondta az MSZP elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.