Történt-e törvénysértés

Nekimennek a szociális konzultációnak a szocik

Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az MSZP annak felkutatására, történt-e törvénysértés a szociális konzultációs kérdőívek adatainak kezelésekor.

2011.06.09 16:40MTI

Nyakó István országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: megvizsgálnák azt is, hogy a kormány hogyan használta fel az alkotmányozással kapcsolatos nemzeti konzultációra és a szociális konzultációra elkülönített 600, illetve 800 millió forintot. Azután, hogy Jóri András törvénysértőnek mondta ki a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelést, az MSZP az adatvédelmi biztoshoz hasonlóan a beérkezett kérdőíveken található személyes adatok törlésére szólította fel a kormányt.

Mivel ez nem történt meg, és a kabinet nem reagált érdemben az ombudsman állásfoglalására, "nem maradt más hátra, mint hogy az ügy részleteit a parlamentben tárjuk fel" - jelentette ki Nyakó István.

Az MSZP-s képviselő kitért arra, elképzelésük szerint a vizsgálóbizottság a szociális konzultációs kérdéssor céljával és tartalmával is foglalkozhatna. Kiemelte, hogy bár a konzultáció még nem zárult le, s a kérdések egyike a devizahitelesek megsegítésére és a devizaalapú hitelezés újraindítására vonatkozik, a kormány ezekről már megállapodott a bankszövetséggel.

Azt, hogy a konzultációs kérdőívet minden 16 éven felüli megkapta, Nyakó István úgy értékelte: a kormány a még nem választókorúakat is "megtéveszti" hatalma megtartása érdekében.

Jóri András kedden úgy foglalt állást: sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát.

Az ombudsman szerint a szociális konzultáció kérdőívei "megszemélyesítettek", a rajtuk található vonalkód az ívet egyedivé teszi, az adatkezelés feltételeiről szóló tájékoztatás pedig nem felel meg az adatvédelmi törvény előírásainak, a hozzájáruló nyilatkozat ezért érvénytelen.

Szijjártó Péter
miniszterelnöki szóvivő erre úgy reagált: az adatvédelmi biztost személyes motivációi vezethették az állásfoglaláskor, a korábbi egyeztetések alkalmával ugyanis nem emelt kifogást az adatkezelés ellen.

Azzal kapcsolatban, hogy a szociális konzultációval kapcsolatban volt-e előzetes egyeztetés a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) vezetői és az adatvédelmi biztos között, a felek eltérően nyilatkoztak. A konzultációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős KEK KH-nak harminc napon belül kell reagálnia az ombudsman állásfoglalására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.