81 éves volt

Búcsú - Schmitt: Mádl Ferenc erős jellemű ember volt

Megkezdődött Mádl Ferenc volt államfő búcsúztatása a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben kedd délután.

2011.06.07 17:13MTI

A volt köztársasági elnököt katonai tiszteletadás mellett, a katolikus egyház szertartása szerint búcsúztatják. A temetésen beszédet mond Schmitt Pál államfő is. A szertartást a Magyar Televízió élőben közvetíti.

Mádl Ferencet
a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 28-as számú parcellája első sorának 40. sírhelyén helyezik végső nyugalomra, amelyet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság múlt szerdai ülésén nyilvánított a Nemzeti Sírkert részévé.

A volt államfő búcsúztatására a politikusok és közéleti személyiségek mellett több száz gyászoló érkezett.

Este nyolckor a Szent István-bazilikában engesztelő szentmisét celebrál Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A gyászmisét a Duna Televízió közvetíti, és a bazilika előtti téren kivetítőkön is követni lehet.

Mádl Ferenc akadémikus, aki 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke, május 29-én, életének 81. évében hunyt el.

Mádl Ferenc volt államfő koporsójánál felesége, Mádl Dalma és fiuk, András vesz végső búcsút a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.(fotó: MTI)


Schmitt: Mádl Ferenc erős jellemű ember volt

Erős jellemű embernek nevezte elhunyt elődjét Schmitt Pál államfő Mádl Ferenc volt köztársasági elnök keddi budapesti temetésén.

A köztársasági elnök azt mondta, hogy Mádl Ferenc azok közé tartozott, akik a saját sorsukon túl egy nemzetnek adnak belső tartást, jövőt remélő szilárdságot. A néhai államfő ilyen erős jellemű ember volt, aki műveltségével, erkölcsi nagyságával, szolgálatkész életével állandóságot tudott teremteni maga körül: az értékek bizonyosságát - jelentette ki Schmitt Pál.

Mádl Ferenccel
kapcsolatban szinte senki sem felejti el megemlíteni mindenen átsugárzó derűjét, közvetlen emberségét. Nem csak a pulpitusról hirdette, naponta kipróbálta, hogy két ember között a legrövidebb út tényleg egy mosoly - tette hozzá.

A köztársasági elnök búcsúbeszéde zárásaként az utódok nevében megköszönte a néhai államfő életművét, példamutatását, szellemi és erkölcsi hagyatékát.

Mádl Ferenc volt államfő koporsójánál Sólyom László volt köztársasági elnök és felesége, Sólyom Erzsébet vesz végső búcsút (fotó: MTI)


Király Miklós: a néhai államfő a szelíd erő politikusa volt

Mádl Ferenc a szelíd erő politikusa volt, az átfogó műveltségből, felelős mérlegelésből, a hivatás iránti alázatból, évtizedes külföldi és hazai tapasztalatokból, jóakaratból és szeretetből építkező szelíd erőé - mondta Király Miklós, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja Mádl Ferenc néhai államfő temetésén kedden Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

"Ezért is tudta államfőként egész nemzetét hitelesen képviselni. Ugyanakkor az alapvető értékek védelmében a nagy elvi kérdésekben szilárd és hajlíthatatlan volt, lett légyen szó akár az Országgyűlés által elfogadott törvények Alkotmánybíróság elé viteléről" - tette hozzá.

Örök nyugalomra helyezték a volt államfőt

Örök nyugalomra helyezték Mádl Ferenc volt államfőt kedd délután a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Mádl Ferencet a sírkert 28-as számú parcellája első sorának 40. sírhelyén temették el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.