Törölni kell

Beindult a szájkarate: törvényt sértenek Orbánék?

Sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, ezért a beérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat törölni kell.

2011.06.07 16:34MTI

Ekképp foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos. Az Országgyűlési Biztos Hivatal kedden juttatta el Jóri András közleményét, amely szerint a szociális konzultáció során - az alkotmányozással kapcsolatos korábbi konzultációtól eltérően - a kérdőívek "megszemélyesítettek", így feldolgozásukkor személyes adatokat kezelnek, mégpedig politikai vélemény körébe sorolható különleges adatokat. A biztos szerint politikai véleménynek minősül a nemzeti konzultációban való részvétel ténye is.

A biztos felszólította a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát a személyes adatok kezelésének megszüntetésére, egyúttal felhívta az adatkezelő és az adatfeldolgozó figyelmét arra, hogy a kérdőívek kizárólag olyan formában rögzíthetők, amely nem tartalmazza a nevet, lakcímet, vonalkódokat, az aláírás rovatot és e-mail cím rovatot.

A visszaérkezett kérdőíveket, tehát a szociális konzultáció keretében kezelt összes személyes adatot ezt követően haladéktalanul meg kell semmisíteni.

Ha a biztos felszólításában foglaltaknak a hivatal nem tesz eleget, határozatban rendeli el a jogosulatlanul kezelt adatok törlését - áll a közleményben.


Szijjártó: Jóri állásfoglalását személyes motivációk indokolják

A miniszterelnök szóvivője szerint az adatvédelmi biztos személyes motivációi indokolhatják azt az állásfoglalást, amelyben Jóri András ombudsman törvénysértőnek nevezi a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelést.

Szijjártó Péter kedden újságírók előtt kifejtette: a szociális konzultáció megkezdése előtt a kormány által kijelölt Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) felvette a kapcsolatot az adatvédelmi biztos hivatalával, és a KEK KH vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival. Ezek során egyszer sem hangzott el kifogás a személyes adatok védelmével kapcsolatban - közölte.

Ezek után "sajnos azt kell feltételeznünk, hogy Jóri úr most megjelentetett levelét személyes motivációk indokolják, az új alaptörvény ugyanis a jelenlegi négy ombudsman helyett egy ombudsmanról beszél, és jól láthatóan Jóri úr bizonytalan személyes karrierjét illetően" - mondta szóvivő.

MSZP: haladéktalanul tegyen eleget a kormány Jóri András felszólításának!

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul tegyen eleget Jóri András adatvédelmi biztos kérésének, és semmisítse meg a szociális konzultáció keretében kezelt személyes adatokat.

Nyakó István, a párt országgyűlési képviselője ezt arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy Jóri András úgy foglalt állást: sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a szociális konzultáció keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát, ezért a beérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat törölni kell. Az MSZP közleményében azt írta, korábban a párt is kezdeményezte az adatvédelmi biztos vizsgálatát, és a kormány tagjainak figyelmet is felhívta arra, hogy törvényellenes adatkezelést hajtanak végre.

Nyakó István közleményében hangsúlyozta, az ombudsmani döntés után attól tartanak, hogy ha a személyes adatokat is az Orbán kormány fogja "védeni", akkor "a magánéletünk és a személyes adataink a kormánypárti politika kiszolgáltatott eszközeivé válnak".

Jóri András adatvédelmi biztos vizsgálatában arra is rámutatott, hogy a szociális konzultáció során - az alkotmányozással kapcsolatos korábbi konzultációtól eltérően - a kérdőívek "megszemélyesítettek", így feldolgozásukkor személyes adatokat kezelnek, mégpedig politikai vélemény körébe sorolható különleges adatokat.

A biztos szerint politikai véleménynek minősül a nemzeti konzultációban való részvétel ténye is.

Az MSZP május közepén arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel vonalkóddal látták el a szociális konzultációs kérdőíveket, a kormány "személyre lebontva" tudni fogja, ki hogyan válaszolt az általa feltett kérdésekre. Az egyik napilap akkor beszámolt arról, hogy Jóri András vizsgálatot indított a szociális konzultációs kérdőívekkel kapcsolatban, mivel több panasz érkezett az ombudsmanhoz a kérdőíven szereplő vonalkódok miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.