Politikai érdekek a demonstráció mögött?

A PSZ nem érti a kormányzat reakcióját a tüntetésre

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) érthetetlennek tartja a pedagógusok vasárnapi tüntetésére adott azon kormányzati reakciót, amely szerint a nemzeti konzultációban szereplő, a közoktatást érintő kérdésre adott válasz függvényében kíván dönteni a közoktatásról.

2011.06.06 15:32MTI

Az érdekvédelmi szervezet hétfői közleményében azt írta: a kormány együttműködési szándékának hiánya, a pedagógustársadalom lebecsülése jól érzékelhető volt vasárnap, hiszen az oktatásért is felelős miniszter nem ért rá a kabinetnek címzett petíció átvételére, és nem találtak erre a feladatra állami vezetőt sem, azzal az oktatási államtitkár kabinetjének egyik munkatársát bízták meg. Ez is jelzi, mennyire tartják fontosnak a másféle vélemények meghallgatását - írták.
   
A PSZ kitért arra is, hogy Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár – a vasárnapi megmozduláshoz kapcsolódóan – még mindig úgy nyilatkozik, a tőle elvárhatónál sokkal többet egyeztetett a szakszervezetekkel. "Mondja ezt annak ellenére, hogy a vele történő találkozáskor minden érintett szakszervezeti vezető világossá tette, hogy a kormányzati dekrétumok közlése nem azonos az érdemi egyeztetéssel" - áll a közleményben.
   
A szakszervezet értelmezhetetlennek tartja a kisebbik kormánypárt közleményét, amelyben nem a közoktatásban dolgozók által megfogalmazottakra reagált, hanem elvitatta a szakszervezeteknek azt a jogát, hogy pedagógusnapon fejezzék ki elégedetlenségüket. "Visszautasítjuk azt a feltételezését, miszerint a megmozdulás mögött politikai érdekek álltak" - írták a KDNP vasárnapi közlésére reagálva.
   
A PSZ elutasítja a kormányzat hozzáállását, és kijelenti: mindent megtesz azért, hogy a tárgyalások kikényszerítése érdekében fennmaradjon a közoktatásban érdekelt szakszervezetek együttműködése. Amennyiben a kormány nem változtat az álláspontján, ez az együttműködés nyújt alapot a további közös fellépésre - olvasható a kommünikében.
   
A szeptemberi iskolakezdésre országos sztrájkot is kilátásba helyezett az egyik szakszervezeti vezető a kormány oktatási és szakképzési reformprogramja elleni demonstráción, vasárnap Budapesten; az országos pedagógusnapon tartott megmozduláson, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt több ezer - az ország legkülönbözőbb pontjairól érkezett - pedagógus, szakszervezeti tag tüntetett.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője aznap közleményben jelezte, hogy a kormány az oktatási rendszer átszervezéséről a szociális konzultáció eredményének megismerése után dönt; az oktatási államtitkárság azt közölte, hogy a készülő közoktatási törvény koncepciójáról a törvényben előírt kötelezettségén felül jóval többet egyeztetett.

A KDNP parlamenti frakciója elítélte a vasárnapi pedagógustüntetést, mert a kisebbik kormánypárt szerint az nem szolgálja a pedagógustársadalom érdekeit, s a hátterében nem szakmai, hanem politikai érdekek állnak. A közleményben azt írták: a szakszervezetek olyan kérdések miatt szerveztek tüntetést, amelyekről a kormány nem döntött, így azokról még nem lehet részletekre kiterjedő egyeztetéseket folytatni.
   
Az MSZP szerint a kormány az elmúlt egy évben teljesen elfelejtette a pedagógusokat, akik a jövőben elbocsátásokra és bércsökkenésre számíthatnak.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.