Elfogadhatatlannak tartják

Párbeszédet sürgetnek a fogyatékossággal élők a kormányzattal

Elfogadhatatlannak tartják a fogyatékossággal élők, hogy utólag értesülnek az őket érintő kormányzati intézkedésekről, így például a rokkantnyugdíjak tervezett átalakításáról, ezért mielőbbi párbeszédet sürgetnek a kabinettel.

2011.05.28 14:23MTI

Ezt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke mondta szombati sajtótájékoztatóján, az Európai Fogyatékosügyi Fórum vezető tisztségviselőivel tartott budapesti tanácskozás szünetében.

Hegedüs Lajos felidézte, május elején nyílt levelet intéztek mások mellett a miniszterelnökhöz, a házelnökhöz és több kormányzati illetékeshez, amelyben elsősorban az új alaptörvénynek a fogyatékossággal élőket érintő rendelkezéseiről érdeklődtek. Választ azonban nem kaptak sem írásban, sem szóban - mondta. Hangsúlyozta, elismerik, hogy változásokra van szükség, azt, hogy minél több embernek részt kell vállalnia a munkaerőpiacon, valamint azt is, hogy a változások járhatnak átmeneti kedvezőtlen hatásokkal, ám ezek csak úgy történhetnek, hogy azt a fogyatékossággal élők el tudják viselni. Az érdek-képviseleti vezető a tervezett kormányzati lépésekkel kapcsolatban úgy vélekedett: óriási bizonytalanságot jelent, ha a járulékbefizetésen alapuló rokkantságinyugdíj-ellátást egy egyszerű szociális ellátássá alakítják át. Hegedüs Lajos emellett kifogásolta azt is, hogy a rokkantnyugdíjasok mint potenciális csalók jelennek meg a kommunikációban. Nem az hangzik el - mondta -, hogy egy korrekt vizsgálattal ki kell szűrni azokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe a rokkantsági ellátást, hanem egyszerűen arról szólnak a kormánynyilatkozatok, hogy kik és hányan nem jogosultak az ellátásra. Problémásnak tartják azt is a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben, hogy a rokkantnyugdíjasoknak rendkívül rövid idő alatt kellene visszatérniük a munka világába. Számtalan ponton esnek egybe a kormányzat és a fogyatékossággal élők képviselőinek törekvései, az azonban elfogadhatatlan - folytatta -, hogy a fogyatékossággal élőket érintő döntéssorozatban az érdekképviseleteik nem vehetnek részt.

Hozzátette, arról is csak egy parlamenti bizottsági meghívóból értesültek, hogy június 2-án tárgyalja a testület a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról szóló, általuk nem ismert koncepciót.

Hegedüs Lajos kérdésre megjegyezte, ha az érdekegyeztetésre vonatkozó kezdeményezésük nem vezet eredményre, szövetségük egy országos demonstrációtól sem riad vissza, de hangsúlyozta, nem ez a cél.

Betegek ülnek a padon a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának udvarán, Kiskunhalason. MTI


Gyene Piroska, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs olyan kormánytisztviselő vagy politikus, aki többet tudna a fogyatékossággal élőkről, mint ők magukról.

A tájékoztatón Yannis Vardakastanis, az Európai Fogyatékosügyi Fórum elnöke is hangsúlyozta, elkötelezettek abban, hogy megüzenjék az Európai Unió intézményeinek és tagállami kormányainak: nem fogadják el azt, hogy a fogyatékossággal élők bevonása nélkül hozzanak olyan döntéseket, amelyek róluk szólnak, az ő életüket befolyásolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.