Hivatalos bejelentések

Fekete elnökjelöltje is van az amerikai republikánus pártnak

Hivatalosan is bejelentette a hétvégén, hogy rajthoz áll az amerikai elnökségért folytatott választási küzdelemben Herman Cain afroamerikai republikánus üzletember és rádiós műsorvezető.

2011.05.22 19:31MTI

Mitch Daniel indianai kormányzó viszont, akit szintén a potenciális jelöltek között tartottak számon, bejelentette, hogy távol marad a versengéstől.

"Itt és ma, ebben az órában és ebben a percben magamba tekintettem. Azért jöttem ide, hogy bejelentsem indulásomat a republikánus jelöltségért az Egyesült Államok elnöki posztjára" - jelenttet ki szombaton Cain egy, a hívei által az atlantai Centenáriumi Olimpiai Parkban megrendezett gyűlésen.

"És hogy tiszta legyen, akkor is, ha egy kétkedőt hallgatnak, hadd mondjam még egyszer: indulok az Egyesült Államok elnökségéért" - szögezte le.


Cain, a Godfather's Pizza étteremlánc volt vezérigazgatója, aki a Coca-Colánál és a Burger Kingnél is vezető volt, bízik benne, hogy a választási versenyben kamatoztathatja majd az üzleti tapasztalatait, valamint a Tea Party ultrakonzervatív mozgalomhoz fűződő kapcsolatait. Elemzők szerint viszont a politikai előélet hiánya és ismeretlensége miatt komoly hátrányban lesz vetélytársaival szemben.

Cain a negyedik republikánus politikus, aki hivatalosan is bejelentette indulási szándékát. Ebben csak Newt Gingrich volt képviselőházi elnök, Ron Paul texasi képviselő és Gary Johnson volt új-mexikói kotmányzó előzte meg.

A lehetséges vetélytársak sorából családi megfontolásokra hivatkozva szombaton kihátrált Mitch Daniel indianai kormányzó, George W. Bush elnök volt vezető tanácsadója.

Tim Pawlenty, Minnesota egykori kormányzója az előzetes bejelentés szerint hétfőn nyilatkozik szándékairól. Mitt Romney volt massachusettsi és Jon Huntsman volt utahi kormányzó (utóbbi a közelmúltig Pekingben képviselte az Obama-kormányt), valamint Rick Santroum volt pennsylvaniai szenátor még nem jelentette be, hogy mikor kíván színt vallani jelöltségéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.