"Nagy tisztelettel és nagy körültekintéssel"

Fidesz: zökkenőmentes lesz a bíróságok működése az új nyugdíjazási szabályokkal is

A fideszes Varga István szerint a bírák új nyugdíjazási szabályaira vonatkozó átmeneti rendelkezésekkel biztosított lesz az igazságszolgáltatás működésének zökkenőmentessége.

2011.05.20 15:40MTI

A politikus, aki Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel közösen terjesztette a Ház elé törvényjavaslatát, a tervezett, a bírósági vezetőket érintő kinevezési moratóriumot azzal indokolta: szeretnék elkerülni, hogy a majdani igazságügyi reformmal ellentétes kinevezések történjenek.
   
Lázár János és Varga István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötéséről szóló javaslatát. A fideszes képviselők egyéves átmeneti periódust indítványoznak a felső korhatárt, vagyis az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2013. január 1-je előtt betöltött bírákat, ügyészeket érintően, továbbá 2012. január 1-jéig leállítanák a bírósági vezetők kinevezését.
   
Varga István emlékeztetett: az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) több kifogást is megfogalmazott a nyugdíjkorhatárüggyel kapcsolatban. A tanács is jelezte ugyanakkor - folytatta -, hogy megfelelő, a fokozatosságot biztosító átmeneti rendelkezésekkel az új nyugdíjazási szabályokban érintett bírák jogviszonyának megszüntetése tervezhetővé válik.
   
A kormánypárti politikus hangsúlyozta, ennek érdekében a pénteken benyújtott javaslatuk kimondja: ha a bíró a felső korhatárt 2012. január 1-jét megelőzően betöltötte, a felmentési idejének kezdő időpontja 2012. január 1., záró időpontja 2012. június 30., és a bírói tisztség 2012. június 30-ával szűnik meg.

Ha a bíró a felső korhatárt 2012. január 1. és 2012. december 31. között tölti be, a felmentési idejének kezdő időpontja 2012. július 1., záró időpontja 2012. december 31., és a bírói tisztség 2012. december 31-ével szűnik meg. Varga István szerint ezzel tervezhető válik az érintett bírák egzisztenciája, zökkenőmentes marad az igazságszolgáltatás működése, a megfogalmazott aggályok pedig "minimalizálhatók, illetve megszüntethetők".
   
A képviselő úgy látja, indítványuk is azt igazolja, hogy "nagy tisztelettel és nagy körültekintéssel" járnak el az átmeneti rendelkezések megalkotásakor.
   

A bírósági vezetőket érintő, tervezett kinevezési moratóriummal kapcsolatban Varga István azt mondta: a tilalomnak azért van jelentősége, mert nem szeretnék, ha a következő időszakban az új alaptörvénnyel ellentétesen esetleg olyan kinevezések történnének, amelyek a majdani igazságügyi reformmal nem lennének összhangban. Példaként említette az OIT jövőjének kérdését, amely - mint mondta - még nem dőlt el.
   
Lázár János és Varga István előterjesztésük indoklásában kitérnek arra, hogy a hatályos ügyészségi és bírósági törvények értelmében az ügyészeket és a bírákat illetően a felső korhatár a 70. életév, a 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvény alapján azonban a Kúria - jelenlegi nevén Legfelsőbb Bíróság - elnöke kivételével a bíró, valamint a legfőbb ügyész kivételével az ügyész szolgálati jogviszonya az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. Az OIT korábban jelezte, hogy 2012. január 1-jéig 228 bíró, 2012. december 31-ig pedig további 46 tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt - emlékeztetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.