A nemzetbiztonsági bizottságra nem tartozik

Nincs napirenden a Gyurcsány-platform tagnyilvántartása ügye

Nem vette napirendjére a parlament nemzetbiztonsági bizottsága, hogy a Magyar Nemzet birtokába jutott az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának tagnyilvántartása, és a lap abból múlt csütörtökön adatokat közölt.

2011.05.17 11:29MTI

A keddi ülés napirendjére az elnök Vadai Ágnes (MSZP) - a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagja - tehetett javaslatot, és azt kezdeményezte: a bizottság tárgyalja meg a tagnyilvántartás napvilágra jutásának ügyét. A testület alelnöke, a fideszes Gulyás Gergely módosító indítványában ennek ellenkezőjét javasolta, a kormánypárti többség pedig - a jelenlévő szocialista, jobbikos és LMP-s képviselők ellenszavazata mellett - elfogadta Gulyás indítványát.
   
Vadai Ágnes múlt pénteken jelentette be: az alkotmányos rend megzavarására irányuló törekvésnek tartja, hogy a Magyar Nemzet birtokába jutott a Demokratikus Koalíció tagnyilvántartása, és a lap abból adatokat közölt.

Ezért azt kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság nyílt ülésen hallgassa meg az ügyben Pintér Sándor belügyminisztert, Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatóját, Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjét és Szilágyi Richárdot, a cikk szerzőjét. Utóbbiaktól azt várta, nevezzék meg, hogyan jutott a kezükbe a tagnyilvántartás.
   
A szocialista politikus akkor hangsúlyozta: a párttagságra vonatkozó információk különleges személyes adatnak minősülnek, a velük való visszaélés két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.
   
Vadai azt is elmondta: bizottsági elnöki jogkörével élve bejelentést tett az Alkotmányvédelmi Hivatalnál, az eljárás során pedig bíróság vagy hatóság - a médiaalkotmány alapján, kivételesen indokolt esetben - az információforrás felfedésére kötelezheti a Magyar Nemzet újságíróit.
   
Arra a kérdésre, hogy miért nem kívánja a bizottsági ülésen meghallgatni az adatok kezelőjét vagy a platform vezetőjét, úgy felelt: a nemzetbiztonsági bizottság nem nyomozóhatóság, arra kell választ találnia, hogy milyen érdek áll az adatok nyilvánosságra hozása mögött.
   
A fideszes Gulyás Gergely még aznap tudatta: a kormánypártok nem támogatják az ügy napirendre vételét, mivel az ügynek - írta közleményében - semmilyen, a nemzetbiztonsági bizottság hatáskörébe tartozó vonatkozása nincs. Kitért arra is, hogy a Magyar Nemzet cikkében kizárólag az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának taglétszámára vonatkozó adatokat közölt, a tagokról, illetve személyes adataikról semmi sem derült ki.
   
Gyurcsány Ferenc előzőleg jelezte: feljelentést tesznek, amiért a Magyar Nemzet ismertette platformjának részletes tagnyilvántartását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.