A Szeretetszolgálat és a Menhely látja el a felada

Elkészült a főváros új hajléktalanellátási koncepciója

Elkészült a főváros új hajléktalanellátási koncepciója, a dokumentum szerint az önkormányzat várhatóan a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Menhely Alapítvánnyal köt szerződést a feladatok ellátására.

2011.05.16 17:44MTI

Kovács Ivetta, a budapesti és Pest megyei hajléktalanellátó intézmények érdek-képviseleti szervezetének, a Tízek Tanácsának (TT) tagja elmondta, az ülésen szakértőként informálisan részt vett a dokumentum egyik készítője, Győri Péter (a Budapesti Módszertani Központ szakmai igazgatója), akitől azt a tájékoztatást kapták, hogy bár hivatalos felkérést nem kaptak, Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével elkészítették a koncepciót.
Tájékoztatása szerint rövid időn belül várható, hogy a koncepcióról konzultáció kezdődik Tarlós István főpolgármesterrel.

Kovács Ivetta közölte, hogy tudomásuk szerint a koncepcióban benne van a korábban a főváros által felmondott szerződések újrakötése. Jelezte: ez valószínűleg "konzorciumi formában" történne, tehát a két szervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely vonja majd be a feladatok ellátásába a többi hajléktalanellátó szervezetet.

Kovács Ivetta közölte, azért hívták össze hétfőre a konzultációs tanács ülését (amely a TT és a fővárosi önkormányzat közös testülete), mert az elmúlt öt hónapban hiába kezdeményezték az önkormányzatnál a tanács összehívását.

Elmondta, hogy az ülésen a fővárosi önkormányzat részéről ketten jelentek meg; Skultéti József, a szociálpolitikai osztály vezetője, valamint Ihász Márta az egészségpolitikai és szociális bizottságtól. Közölte, az ülésen ők ketten arról beszéltek: nagyon fontosnak tartják a konzultatív tanács működését, de úgy gondolják, hogy a fővárosi hajléktalanokat érintő ügyekben "nyugalmi időszak" volt az elmúlt hónapokban.

Kovács Ivetta tájékoztatása szerint a két képviselő a TT és a konzultatív tanács türelmét kérte, azt, hogy várják meg, amíg a koncepciót a főváros megtárgyalja, és a közgyűlés elfogadja. A két képviselő szerint ez legalább egy hónapot jelent.

Kovács Ivetta elmondta, az ülésen az Összefogás Közalapítvány helyzetéről is szerettek volna beszélni. Utalt arra, hogy az eredetileg közös - kormányzati, fővárosi - alapítványt decemberben a kormány a maga részéről megszüntette, ugyanakkor a főváros önkormányzata áprilisban az alapítvány megtartása mellett döntött.

Az alapítvány finanszírozása kapcsán arra a sajátos helyzetre mutatott rá, hogy bár a kormány megszüntette a közalapítványt, a központi költségvetésben mégis rendeltek hozzá forrást, míg a főváros megtartotta ugyan az alapítványt, de eddig pénzt nem adott hozzá.
Mint mondta, a közalapítvány finanszírozása azért fontos, mert ez a szervezet írja ki a téli krízisellátási pályázatokat a fővárosban.

Kovács Ivetta arra figyelmeztetett, ha nem történik rövid időn belül előrelépés, akkor "emberek fognak télen az utcán meghalni".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.