Nyugdíjas égetett Dávid-csillagot

Birodalom visszavág? Behivatta Pintér a Tűzoltó-szakszervezetet

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke elégedett a pénteki demonstrációval, és várja a hétfőre tervezett egyeztetést Pintér Sándor belügyminiszterrel.

2011.05.07 17:22MTI/ma.hu

A szakszervezeti vezetőnek az MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint mindenben jogszerű és a tervezettnek megfelelő volt a pénteki tüntetés, és hozzávetőleg mintegy tízezren jelentek meg a Kossuth téren.

"Örömmel tapasztaltuk, hogy Pintér Sándor személyesen állt ki elénk, és várjuk a hétfő reggel 8 órára ígért szakszervezeti egyeztetést" - áll a közleményben, mely szerint megnyugvással konstatálták a tárcavezető arra vonatkozó szavait, hogy a korábban már többször megígért, de ki nem fizetett 2004-2007 közötti túlórapénzeket végre rendezni akarja a kormány.

Fotó: MTI

A Legfelsőbb Bíróság ezt már egy 2009-es ítéletben jogosnak ítélte - emlékeztetett a HTFSZ elnöke.

"A tárgyaláson kompromisszumkészek leszünk, de nem tekintjük tárgyalási alapnak az ötévnyi korkedvezményes nyugdíjunkat" - olvasható Árok Kornél közleményében.

A szakszervezeti vezető kitért arra is: a demonstrációval kapcsolatos híradásokban kiemelt helyet kapott, hogy egy tüntetők közé keveredett ember izraeli zászlóhoz hasonlító textíliát égetett el. Minden tűzoltó elhatárolódik az esettől, amelynek semmi köze a szakmai eseményhez - hangsúlyozta az érdekvédő.

"Nincsenek olyan információink, hogy bárki tudott volna egy ilyen tervezett cselekedetről, ellenkező esetben mindent megtettünk volna annak megakadályozására. A tűzoltószakma jövőjét érintő kérdésekhez semmi köze az ilyen hatáskeltő, izgató aktusoknak, amelyek megtévesztők és negatív színben tüntetik fel a családjukért, munkájukért demonstráló tűzoltókat és ügyüket" - fogalmazott közleményében Árok Kornél.

Dávid-csillagos zászlót égetett egy nyugdíjas tűzoltó

Az MTI helyszíni tudósítóinak beszámolója alapján a téren József nádor szobránál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál egy zászlót égettek el. Az interneten péntek este több helyen is közzétett felvételen az látszik, hogy a tüntetők gyűrűjében meggyújtanak egy fehér textildarabot, amelyen a hivatalos izraeli zászló középponti jelképe, a kék Dávid-csillag látható. A Magyar Televízió Híradója az elégetett zászló kapcsán arról számolt be a rendőrség garázdaság miatt eljárást indít.

Kisebb tűz volt a fáklyás felvonuláson

A pénteki rendvédelmi tüntetés esti fáklyás felvonulásán két nagy méretű konténer gyulladt ki a Kossuth tér sarkán - közölte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője. Kisdi Márk Máté hangsúlyozta: nem szándékos gyújtogatás volt. A konténerekben víz volt, épp azt a célt szolgálták, hogy az égő fáklyákat azokban gyűjtsék össze. Azonban a konténerekbe túl sok fáklyát dobtak, így kisebb tűz keletkezett. A tűzoltóságot az egyik tűzoltó kolléga értesítette - mondta. A tüzet egy tűzoltási csoport egy vízsugárral rövid idő alatt eloltotta - mondta a tűzoltóság szóvivője.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke, Kónya Péter - a katonákból, rendőrökből, vámosokból, börtönőrökből, tűzoltókból és polgári védelmisekből álló demonstrációs bizottság vezetője - a hét elején elmondta: a pénteki demonstráció során autós és gyalogos, illetve fáklyás felvonulást terveznek, élőlánccal kívánják körbe venni a Parlament épületét.

A demonstráció résztvevői reggel Kossuth Lajos szobra előtt gyülekeztek; a folyamatosan duzzadó tömeg estére már pár ezer főt számlált. A tüntetés este nyolc órakor fáklyás felvonulással folytatódott. A demonstrációt az Országház körül alkotott élőlánccal az előre bejelentett programjuk szerint éjfél körül ér véget.

Pintér "elkúrta"

Fotó: MTI

A tüntetők még délután elhagyták a Kossuth teret és sípolva, kürtölve, dudálva az Akadémia utcán a Belügyminisztérium elé vonultak. A vonulás alatt és a minisztérium előtt több füstbombát is eldobtak; az Akadémia utcában hamarosan semmit sem lehetett látni.

A Belügyminisztérium előtt párezres tömeg sorakozott fel, akik közül többen azt skandálták: "gyertek ki, gyertek ki!", majd lassan továbbindultak a József Attila utca és a József nádor tér felé.

A tüntetésen a szakszervezeti felszólalások közepette váratlanul Pintér Sándor belügyminiszter jelent meg és bejelentette: hétfőn tárgyalásra várja a szakszervezeti vezetőket. "Hétfőn reggel nyolc órára várom a szakszervezeti vezetőket az irodámba" - közölte.

A belügyminiszter beszédében azt mondta, az utcai demonstráció nem "tárgyalásos szituáció". Hangsúlyozta, hogy a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó törvényeket nem az utcán kell eldönteni, és arra kérte a megjelenteket: gondolkozzanak együtt, valamint közösen találják meg a megoldást. Közölte, azért jelent meg a demonstráción, hogy a rendvédelmi dolgozók tudják: képviseli az érdekeiket.

Pintér Sándor kitért arra: a tűzoltók még az idén megkapják a 2004 és a 2006 között ki nem fizetett túlóradíjukat. A belügyminiszter a megjelentektől azt kérte, hogy a "hivatásukhoz híven fejezzék be a napot". A tömeg többször kifütyülte a tárcavezetőt a beszéde közben, és azt skandálták: "elkúrtad!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.