Pártja nem támogatja a különadót

Schiffer: a parlament hatalma sem korlátlan

Felháborítónak tartja Schiffer András, az LMP frakcióvezetője Lázár János nyilatkozatát, amely szerint az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki, a 98 százalékos különadó visszamenőleges hatályát megsemmisítő döntése ellentétes Magyarország érdekeivel.

2011.05.06 18:27MTI

Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy egy alkotmányos demokráciában a parlament hatalma nem korlátlan, és megismételte: pártja nem támogatja a különadót, csak azt, hogy a visszaélésszerűen kifizetett összegeket az állam visszaperelhesse.
   
Schiffer András szerint minden pártnak és képviselőnek tartózkodnia kell attól, hogy akár az Alkotmánybíróságot, akár az igazságszolgáltatást olyan durván megtámadja, ahogy Lázár János tette. Elmondta: ez volt a véleményük, amikor a kormánytöbbség parlamenti döntéssel bírálta felül a 2006. őszi bírósági ítéleteket, és akkor is, amikor a szocialisták az ügyészség döntéseit minősítették pártpolitikainak.
   
"A Fidesz továbbra is azon a pályán van, hogy felszámolja az alkotmányosságot, Lázár János és társai nem értik, hogy egy alkotmányos demokráciában a parlament hatalma sem korlátlan" - jelentette ki Schiffer András.
   
"Lázár János hazudik" - reagált az LMP frakcióvezetője arra, hogy a kormánypárti politikus szerint egyik párt sem kifogásolta a visszamenőleges hatályú adóztatást. Mint mondta, az LMP egy pillanatig sem támogatta a 98 százalékos különadó bevezetését, helyette azt szorgalmazták, hogy a jó erkölcsbe ütköző kifizetéseket az állam a bíróságon visszaperelhesse.
   
Ezt azzal indokolta, különbséget kell tenni a törvényesen felvett végkielégítések és a "pofátlanul", egyedi munkáltatói döntéssel vagy munkajogi megállapodással, visszaélésszerűen kifizetett pénzek között. Schiffer András szerint az utóbbiak esetében meg kell teremteni a lehetőséget, hogy ugyanúgy megsemmisíthesse őket a bíróság, mint a jó erkölcsbe ütköző polgári jogi megállapodásokat.

A törvényesen kifizetett juttatásokat - legyen szó akár egy miniszterről, akár egy nyugdíjba vonuló közalkalmazottról - viszont egy jogállamban nem lehet utólag erkölcstelennek minősíteni, ha ez megtörténhet, nincs jogbiztonság - tette hozzá, hangsúlyozva: az LMP ezután sem támogat olyan törvényjavaslatot, amely törvényesen felvett jövedelmeket visszakövetel.
   
Az Ab pénteken a hatálybalépésére visszaható hatállyal semmisítette meg a 98 százalékos különadóról szóló tör¬vénynek azt a szabályát, hogy a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. A határozat alapján az emberi méltóságot sérti, hogy a törvény a különadó hatályát olyan bevételekre is kiterjesztette, amelyeket bevallással lezárt adóévekben, törvény alapján szereztek a jogosultak.
   
A döntés következtében a 2005-2009-es adóévekben szerzett bevétel után az adóhatóság a különadót nem követel¬heti, azt nem kell bevallani, megfizetni, illetve a már megfizetett különadót kérelemre az adóhatóságnak vissza kell térítenie. Ugyanakkor a törvénynek a 2010-es és az azt követő adóévekre szóló szabályai a határozat alapján nem sértik az emberi méltóságot, ahhoz azonban, hogy a tavalyi adóévre is kiterjedjen a különadó hatálya, további jogalkotás szükséges.
   
Lázár János frakcióvezető erre úgy reagált: a Fidesz meggyőződése szerint az Alkotmánybíróság az ország érdekeivel ellentétes döntést hozott, és hozzátette: hétfőn javaslatot tesznek az Országgyűlésnek a 2010-es végkielégítések adóztatásának újraszabályozása ügyében. A különadó hatálya kiterjedne a volt parlamenti képviselőkre, polgármesterekre, a korábbi megyei közgyűlési elnökökre, a közélet minden szereplőjére - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.