Vértanúságot szenvedett Boldog Ceferinó

Cigány lovagrend alakul Mátraverebély-Szentkúton

Lovaggá avatják a Boldog Ceferinóról elnevezett cigány lovagrend első kilenc magyarországi tagját, köztük Pintér Szabolcs leendő nagymestert.

2011.05.03 15:41MTI

Az első és egyelőre egyetlen boldoggá avatott roma ember ünnepnapján, szerdán Beer Miklós váci püspök végzi a szertartást - közölte a Ferences Sajtóközpont kedden. Mint írták, a Boldog Ceferino Lovagrend hivatása a történelmi egyházak és a cigányság közötti együttműködés előmozdítása.

A lovagrendnek "olyan krisztushívő roma világiak lehetnek a tagjai, akik hatékonyan közreműködnek a cigányság körében folyó lelkipásztori tevékenységben".

Boldog Ceferino


Az első lovaggá avatandók között szerepel Pisont István volt válogatott labdarúgó, Balogh József népzenész és Káli-Horváth Kálmán előadóművész és kommunikációs szakember. A jelöltek a lovaggá avatás előtt lelkigyakorlaton vesznek részt, amelyet a szentkúti ferences szerzetesek vezetnek.

Ennek keretében Mátraverebély gótikus templomában szentmisét hallgatnak, a lovaggá avatás szertartása pedig szerdán a nemzeti kegyhely szentélyében, a püspöki szentmiséhez kapcsolódik.

Boldog Ceferino Gimenez Malla a spanyol polgárháború idején, 1936. május 4-én szenvedett vértanúságot. A lókereskedő férfit azért börtönözték be és gyilkolták meg, mert egy pap védelmére kelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.