"Nem akartuk azt, hogy gyermekeink féljenek"

Gyöngyöspata: a helyi cigány önkormányzat megköszönte a Véderő elleni fellépést

A gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat közleményben köszönte meg a kormánynak a Véderő elleni hatékony fellépést.

2011.04.28 19:51MTI

Megköszönték azt is minden roma nevében, hogy a kormány "a jövőben fellép azon szervezetekkel szemben", amelyek "tevékenységükkel a káoszt, a széthúzást és a gyűlölködést szolgálják".
   
Mint írták, az elmúlt hetek eseményei láttatják mindenkivel, hogy a Véderőhöz hasonló "kalandor szervezeteknek áldozatai lehetnek bármely magyar településen romák és nem romák egyaránt", ezt pedig "nem akarhatja egyetlen felelős magyar állampolgár sem".
   
A gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat közleménye Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő csütörtöki bejelentésére úgy reagált: a gyöngyöspatai romák számára egyértelmű volt, hogy annak ellenére, hogy az elmúlt két hónapban több alkalommal tájékoztatták mind a döntéshozókat, mind a szélesebb közvéleményt a településen eluralkodó anarchiáról, a Véderő kiképzőtábort tervezhetett lakóhelyüktől, családjaiktól "szinte karnyújtásnyira". Nem tudhatták, csak remélhették, hogy a kormány megakadályozza a Véderő harci kiképzőtáborának létrejöttét - indokolták a romák az elutazásukat.
   
A helyi roma kisebbségi önkormányzat kifejezésre juttatta: "nem akartuk azt, hogy gyermekeink féljenek. Nem akartuk azt, hogy asszonyaink, testvéreink, nagyszüleink féljenek. Nem akartuk azt sem, hogy ők lássák rajtunk a félelmet. Így utólag örülünk annak is, hogy ha pár napra is, de őket megvédhettük, gyermekeink, asszonyaink kirándulását, elutaztatását, kimenekítését, evakuálását, ha segítséggel is, de meg tudtuk oldani."
   
A közlemény hangsúlyozza: nem tudták figyelembe venni és mérlegelni akkor, hogy az egész "utazás" az ország hírnevén ronthat. Nem akarták Magyarország rossz hírét kelteni, mert "aki ezt teszi, az nekünk, romáknak is árt" - tették hozzá.
   
Kocsis Máté, az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke bejelentette: tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a Gyöngyöspatán történtek miatt, illetve a településen zajló események tisztázására. Közölte: a testületnek egyebek mellett ki kell vizsgálnia a gyöngyöspatai romák múlt heti utaztatásának körülményeit, választ kell adnia arra, "ki és miért hazudta azt, hogy evakuálás történik", ki és miért keltett pánikot, kik állnak a magukat rendfenntartóknak álcázó bűnözők mögött, miből finanszírozzák őket.
   
Hozzátette, azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen szándék vezérli, milyen politikai felelősség terheli az ellenzéki pártok - mint fogalmazott - "jól összehangolt" közreműködését az ország feldúlásában. Az ügy politikai felelőseit mindenképpen meg kell találni - jelentette ki a kormánypárti politikus.

Az országgyűlési képviselőkből álló vizsgálóbizottság május közepén alakulhat meg.
   
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása hosszú távon kezeli a Gyöngyöspatán kialakult, illetve az ahhoz hasonló helyzeteket. A TV2-nek adott interjújában a kormányfő elmondta, hogy a Btk. kormány által kezdeményezett szigorítása az ilyen típusú bűncselekmények visszaeső elkövetőire akár végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi. Orbán Viktor szerint ezzel meg fog oldódni a probléma.
   
A törvényjavaslat szerint a jövőben a Btk. kimondaná: aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Emellett a törvénykönyv kiegészülhet a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal, amely rögzítené, hogy aki olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló, vagy annak látszatát keltő tevékenységet szervez, amely másokban riadalmat kelt, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
   
A javaslat elfogadása esetén tartalmazni fogja a Btk. azt is, hogy ugyanígy büntetendő az is, aki a helyi polgárőr szervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatainak ellátását úgy szervezi meg, hogy a helyi polgárőr szervezet a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.