"Módosítani kell a büntető törvénykönyvet"

Kontrát: rossz válasz született egy provokációra Gyöngyöspatán

Az egyenruhás bűnözés megfékezéséért módosítani kell a büntető törvénykönyvet, amihez az ellenzékre is szükség van - jelentette ki a Kossuth Rádió reggeli műsorában a belügyi államtitkár.

2011.04.28 09:13MR1- Kossuth

Gyöngyöspatán bűncselekmény történt, minden felelőst bíróság elé kell állítani - jelentette ki a Kossuth Rádió reggeli műsorában Kontrát Károly belügyi államtitkár. A politikus elmondta: a nyomozás eddigi adatai szerint a Véderő nevű szervezet provokálta a romákat, az érintett roma közösség pedig rossz választ adott a provokációra.

Kontrát Károly jelezte: az úgynevezett egyenruhás bűnözés megfékezéséért módosítani kívánják a büntető törvénykönyvet, amihez el kell térni a házszabálytól. Ha az ellenzéki pártok komolyan veszik, hogy helyreállítsák a törvényességet az országban, akkor belegyeznek a házszabálytól való eltérésbe, és megszavazzák a módosítást - jelentette ki az államtitkár.

Horváth: bizonyos politikai erők a feszültség szítására törekedtek

A Heves megyei kormánymegbízott szerint Gyöngyöspatán semmivel sem volt rosszabb a helyzet, mint a megye más településein. Horváth László a Kossuth Rádió reggeli műsorának nyilatkozva elmondta: az indulatok azután szabadultak el, hogy bizonyos politikai erők szánt szándékkal a feszültség szítására törekedtek.

A kormánymegbízott azt sem tartja elfogadhatónak, hogy fővárosi aktivisták távozásra ösztönözték a romákat, mondván, nincs már helyük a településen.

Horváth László szerint az értelemre és a humánumra alapozva közösen kell megkeresni a megoldást.

Pintér: a provokációra nem az önbíráskodás a válasz


Magyarországon senki sem követhet el büntetlenül törvénysértést, sem egyenruhában, sem masírozva, sem dorongokkal felfegyverkezve, sem önbíráskodva. Ezt a belügyminiszter közölte a Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban a Magyar Televízió Este című műsorában. Pintér Sándor szerint provokáció történt, de - mint mondta - arra nem önbíráskodással kell válaszolni. Mindkét féllel szemben el fognak járni - hangsúlyozta a belügyminiszter.

(fotó: MTI)


Keresik a felelősöket

A rendőrség közben keresi a kedd éjszakai, gyöngyöspatai verekedés résztvevőit. Folyamatosak az előállítások és a kihallgatások - közölte Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A Heves megyei településen - eddig tisztázatlan okból - verekedés tört ki a Véderő nevű szervezet és a helyi romák között. Négyen megsérültek, közülük egynek súlyos az állapota.

A kisebbségi ombudsman azonnali találkozót kezdeményezett az ügyben Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint megkereste a belügyi tárcát is, ahol Kontrát Károly államtitkár azt ígérte: mindent megtesznek a közrend megőrzéséért. Gyöngyöspata több pontján és a bevezető utakon is rendőrök járőröznek - jelentette az MTI Hírcentrum munkatársa.

Szigorodhat az egyenruhás bűnözés büntetése

Az eseményekkel kapcsolatban az LMP-s Dorosz Dávid elmondta: a kormány nem tudott közbiztonságot teremteni a vidéki kisfalvakban, és nem tudott valós megoldásokat kínálni a gyöngyöspatai problémákra.

A Jobbik részéről Apáti István úgy vélte: komoly állandó rendőri jelenléttel lehetne fenntartani a rendet és a közbiztonságot.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban elmondta: a kormány már döntött arról, hogy büntethetik azt, aki állítólagos polgárőr tevékenységet folytat rendőri egyeztetés nélkül. Ez tovább szigorodhat, így akár két év börtönre is ítélhetik azt, aki másokban félelmet kelt, és a közrend fenntartására irányuló akciót szervez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.