Odapökött, elhajtott

Autós elvtárs föltúrta a biciklit

Azt, hogy a fővárost a tavasz közeledtével mind inkább ellepő kerékpáros kisközösség, és a komolyabb lóerőt képviselő autóstársadalom viszonya koránt sem rózsás, tudta mindenki, aki tartózkodott már kettő percnél többet a körúton.

2011.04.28 12:10ma.hu

Nem tisztünk igazságot tenni: a (hm-hm) baromság messze nem a kerékszám, a col, a köbcenti, vagy a megtett mérföldek függvénye. Csakhogy olyan csodás sajtóközlemény akadt ezúttal a világhálónkba, hogy nem győzzük a hápogást.

Tessék figyelni:

Tovább mélyítve az autós, kerékpáros, gyalogos konfliktusokat szombaton újra megbénítja Budapest közlekedését az autósgyűlölő Critical Mass. A közlekedők kárán érvényesülve "dicső" eredményeket könyvelhetnek el: összekarcolt autók, letört tükrök, rendőrautót rugdosó arrogáns kerékpárosok, gyalogosgázolások, rakodási területtől megfosztott üzletek, lakóktól elvett parkolók, megszüntetett forgalmi sávok "dicsőítik" az általuk terjesztett szélsőséges kerékpáros kulturálatlanságot.

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom levelének csuda minden sora. A biciklisek éccaka kimentek, és ellopták a parkolóhelyet, meg a forgalmi sávot. Ők Tehetnek Róla, hogy Nincs. Godzilla mindezek alapján szelíd, csupa mosoly plüssállat a cangásokhoz képest. Legközelebb tán azon tessék sopánkodni, hogy a rohadt kerékpáros a nagy, roncsolt fejével összevérezte a szélvédőt.

Ezer és egy oka van annak, hogy az ún. biciklisközösség jogosan vegzálva legyen: gondolunk itt a szürke hétköznapokba belesztandult, mániás, lánccal hadonászó futárok által bemenősített kerékpáros-kultúrára, vagy az éjfél után is kivilágítatlan, a Gödörből hazafelé kerekező, szeszszagú majomra a köszörűkövön. Ésatöbbi: ürügy, az akad. De egy autósokat képviselő egyesület köpönyege (hűtőrácsa) mögül "gyalogosgázolásokat" felemlegetni eleve necces ugyebár. Nem beszélve arról, hogy az effajta tisztelt gittegylet számon ne kérje már az évi egy dugót, amit a szombati (!) Critical Mass jelent. Az, hogy a fővárost telepuffogó, egybefolyt masszává zombult autósorok miatt olykor nem kapni levegőt, nemhogy tisztát, semmilyet se, csupán mert a kedves gépjármű-tulajdonosnak teszem azt épp büdös a BKV, nyilván nem tétel.

Az is megérné a matekozást, hogy Budapesten reggelente hányan ülnek pontosan mennyi autóba: meglepődne vajon bárki is, ha e két szám közé nagyjából odatehetnénk az egyenlőségjelet? Tessék talán a témában, mondjuk a rakpart mellett úgy négy körül egy gyors népszámlálást végezni: na ugye, na ugye.

Rohadt biciklisek.


Mégis, tán a hangnem az, ami az egészben a leginkább bicskanyitogató. Olyan jófajta mószerolós. Harag ne essék, de - minden jó szándékuk dacára - képtelenek vagyunk ezek után az Emberibb Parkolásért Mozgalomra másképp gondolni, mint pocakos, jól megtermett szakik gyülekezetére, kiknek az irodájában '87-es a csöcsösnaptár, az üdítő szigorúan Gyöngy vagy Márka, a nyakkendő köldökig kötött, kicsit talán csülökpörköltölt is - Arankám, szaladj föl a nyilvántartóba, szólj a Kürti elvtársnak, ott az írógép, kopogjon már valami hiteles névtelen feljelentést ezekről a hippikről.

Mert ezek itt vonulgatnak.

Azt nem tudjuk, a tisztelt egyesület ment-e panaszra, például a fővároshoz, a barom módjára leszervezett, teljesen logikátlanul nekigründolt ide-odatúrások, fejlesztések, útszétbombázások miatt. Talán érdemes lenne: jó erős gázzal nekitolatni egy biciklisnek nyilván egyszerűbb, mókásabb is esetleg, csak nem biztos, hogy vezet valamerre.

- azs -

Az alábbiakban az Emberibb Parkolásért Mozgalom sajtóközleményét közöljük - csonkítatlanul

A kritikán aluli tömeg újra a városra támad

Tovább mélyítve az autós, kerékpáros, gyalogos konfliktusokat szombaton újra megbénítja Budapest közlekedését az autósgyűlölő Critical Mass. A közlekedők kárán érvényesülve "dicső" eredményeket könyvelhetnek el: összekarcolt autók, letört tükrök, rendőrautót rugdosó arrogáns kerékpárosok, gyalogosgázolások, rakodási területtől megfosztott üzletek, lakóktól elvett parkolók, megszüntetett forgalmi sávok "dicsőítik" az általuk terjesztett szélsőséges kerékpáros kulturálatlanságot. A felvonulás csak egy alkalmi bulizó tömeg, ahova sokan a gyűlölt autóval viszik kerékpárjaikat. A szervezők félrevezetik a közvéleményt, és az illetékeseket, állításukkal ellentétben a felvonulás nem képviseli a naponta közlekedők létszámát. Szerintük a Múzeum körúton több ezer kerékpáros halad át, miközben a számláló még jó időben is 500-700 áthaladást mutat. Békében, egymást segítve kell közlekednünk, és nem fórumot adva az ellenségeskedésnek, a dugódíjas kifosztásának, vagy a feljelentgetős radikális gyalogosoknak.

Kétkerekű hancúrozásuk nem ér meg Budapestnek órákon át tartó közlekedési káoszt, lezárt hidakat, a menetrendek átszervezése miatt hatalmas költséget a BKV-nak, és a szintén nagy költséget felemésztő rendőri biztosítást!

A kerékpár nem alternatíva a nagyvárosi közlekedésre, csupán kiegészítő eszköz egy közlekedési kisebbség számára! A kerékpárbarát város negatív diszkrimináció a többséget képviselő többi közlekedővel szemben!

Nem vagyunk a kerékpárosok ellensége, a Critical Mass ellenségességét kritizáljuk!

Kiadó: Emberibb Parkolásért Mozgalom

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.