A "kritikus tömeg" megvalósult

Örömbiciklizésnek szánják a szervezők a szombati Critical Masst

Örömbiciklizésnek szánják a szervezők a szombati Critical Mass (Kritikus Tömeg) kerékpáros felvonulást, hiszen - mint közleményükben írják - a 2004-ben indult mozgalom legfőbb célja, a hétköznapi "kritikus tömeg" megvalósult.

2011.04.27 09:12MTI

A szervezők minden eddiginél több résztvevőre számítanak a szombati felvonuláson, amelynek részleteiről a www.criticalmass.hu címen lehet tájékozódni.

"Naponta tízezrek bicikliznek a fővárosban. A terjedés legerősebb gátja nem a kedv hiánya, hanem a forgalomtól való félelem volt. Hiába volt mindig gyors, olcsó és praktikus a kerékpározás, ha mindenki lehetetlennek hitte. A több tízezres biciklis felvonulások átugrották ezt a problémát, meghozva az első vállalkozók bátorságát" - áll a közleményben. A Critical Mass szervezői szerint a budapesti kerékpáros kultúra - Európában egyedi módon - a körülmények ellenére virágzik, és mára olyan méreteket öltött, hogy az alapjaiban változtatja meg a belváros közlekedését.

Mint megjegyzik, sok nyugat-európai város felülről erőlteti ezt a Budapesten alulról is magától burjánzó szemléletváltást. Egy tavaszi hétköznapon már háromezer kerékpáros halad át a Múzeum körúton, és tízezer a Gellért téren. "A kerékpáros áttörés itt és most zajlik" - mutatnak rá a szervezők.


Mint kifejtik, hiába nincs pénz vagy hely kerékpárutak kialakítására, a kerékpárosok számának növekedésével biztonságuk is gyorsan javul: a budapesti kerékpárosok tavaly 13 százalékkal kevesebb balesetet szenvedtek el, pedig létszámuk ugrásszerűen növekedett.

A Critical Mass csapata szerint jó lépés a Károly körút új kerékpársávja, az új főutca, a Margit híd kerékpározhatóvá tétele. Ahogy a város lehetőségei engedik, újabb és újabb útszakaszok áttervezését sürgetik a kerékpárosok igényeinek figyelembe vételével.

Fontosnak tartják azt is, hogy járdákra ne építsenek többé kerékpárutat, sőt véleményük szerint indokolt lenne a régiek korszerűsítése, esetleg kerékpársávra cserélése. A közlemény szerint "a bringások az új városvezetés új lendületére várnak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.