Csillebércen előre szervezett táboroztatás folyik

"Szó sincs a gyöngyöspatai romák evakuálásról"

Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója cáfolta, hogy evakuálásként lenne értelmezhető a gyöngyöspatai anyák és gyermekek táboroztatása.

2011.04.22 16:50MTI

A főigazgató közleményében azt írta, evakuálásról "szó sincs", ugyanis - mint hozzátette - a gyöngyöspataiak kérésére szervezték meg már korábban a húsvéti tábort.
    
A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el a csillebérci egykori úttörőtáborban. További, körülbelül 100 társukat Szolnokra vitték.
   
Gyöngyöspatára a Véderő nevű mozgalom katonai alapismereteket oktató tábort hirdetett meg péntektől vasárnapig.
   
Selymes Erik péntek délelőtt is arról beszélt, hogy Magyar Vöröskereszttől gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek. Arról, hogy mennyi ideig tart majd a "táboroztatás", Selymes Erik nem akart beszélni.
   
Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, a kiköltöztetési akció egyik szervezője elmondta, hogy a kiköltöztetés után csak férfiak maradtak a településen. Közölte: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket, hiszen az útvonal a Véderő táborába a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatti atrocitásoktól.
   
A rendőrök a romák által lakott településrészt lezárták és a "félkatonai szervezet" által megvásárolt többhektáros területet is körbevették - tette hozzá.
   
Tájékoztatása szerint csaknem négyszáz rendőr tartózkodik Gyöngyöspatán, hogy megakadályozza: a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át.

Fotó: MTI

 

Balog Zoltán: felelőtlenség azt a hírt kelteni, hogy Gyöngyöspatáról el kellett menekülni

Balog Zoltán államtitkár szerint felelőtlenség azt a hírt kelteni, hogy a Gyöngyöspatán olyan veszélyhelyzet volt, ami miatt el kellett menekülni a településről. A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár ezt pénteken Csillebércen mondta újságíróknak. Az egykori úttörőtárban, 172  gyöngyöspatai roma nő és gyermek érkezett péntek reggel.
   
Az államtitkár, aki azután nyilatkozott, hogy tájékozódott a helyzetről Haraszti Istvánnál, a Csillebérci Szabadidő Kft. ügyvezető igazgatójánál, személyes tapasztalatai alapján úgy fogalmazott, hogy a tábor inkább hasonlít egy hétvégi kirándulásra, mint egy menekülttáborra. Emlékeztetett arra, hogy a szálláshelyeket vasárnap estig bérelték ki, egy menekülttábor viszont "nem így szokott kinézni".
   
Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a romák nem a Véderő gyakorlata miatt hagyták e el a települést, azt mondta, hogy egy több napra leszervezett csillebérci programról van szó.

Fotó: MTI

 

Előállították a rendőrök a tábor szervezőjét

A rendőrök előállították Eszes Tamást, a magát Véderőnek nevező szervezet országos megbízott parancsnokát, a mozgalom katonai alapismereteket oktató gyöngyöspatai táborának szervezőjét és két társát.

A tábornyitás meghirdetett időpontja, délután fél öt előtt nem sokkal a rendőrök távozásra szólították fel azokat, akik terepszínű ruhában, illetve a Véderő tagjaira jellemző viseletben voltak. A többség el is hagyta a tábort, csak néhányan maradtak a helyszínen.
   
A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása, amely szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti". A közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatti szabálysértési eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

Fotó: MTI

 

Kocsis Máté (Fidesz) : az állam nem osztozik senkivel a rendfenntartás jogán

Az állam nem osztozik senkivel a rendfenntartás jogán - mondta Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke pénteken Budapesten a gyöngyöspatai eseményekről tartott sajtótájékoztatóján.
   
Mint közölte, megengedhetetlen megkérdőjelezni az állami erőszakmonopólium kizárólagosságát. Magyarországnak nyugalomra van szüksége, ezt a választópolgárok tavaly már egyszer világossá tették - mondta.
   
Gyöngyöspatára a magát Véderőnek nevező mozgalom katonai alapismereteket oktató tábort hirdetett meg, péntektől vasárnapig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.