"Polgárháború lesz, a helyi Jobbikos megmondta"

Gyöngyöspata: csillebércen marad a hétvégére 172 gyöngyöspatai nő és gyerek

A gyerekeikkel együtt Csillebércre érkező gyönygyöspatai roma felnőttek azt mondták, nem tudják, megmarad-e a házunk, mire hazaérnek, és azt sem tudják, mikor mehetnek majd haza.

2011.04.22 15:39MTI

A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el az egykori úttörőtáborban. További, körülbelül 100 társukat Szolnokra vitték. Gyerekzsivaj és elkeseredett felnőtt-tekintetek - ez a kettő uralta pénteken dél körül a csillebérci tábort. A fákkal dúsan borított, az úttörőmúltat tábláin itt-ott még őrző terület, amely a rendszerváltozás előtt az ifjúság egyik nyári vágyálma volt, jelenleg 172, az otthonát kényszerből elhagyó embernek ad otthont.
   
"Polgárháború lesz, a helyi jobbikos megmondta, hogy hétvégén polgárháború lesz" - hajtogatja az egyik elkeseredett nő a Hotel Csillebérc előtt állva. "El kellett jönnünk, mert attól féltünk, hogy megölnek minket. A férfiak meg a nagyfiúk otthon maradtak, telefonon beszélünk velünk. Mi lesz majd este?" - mondja egy másik, miközben idegesen szippant a kezében tartott cigarettából.
   
Gyöngyöspatára a Véderő nevű mozgalom hirdetett meg katonai alapismereteket oktató tábort.
   
Ahogy sorban gyülekeznek az ebéd előtt, árad belőlük az értetlenséggel vegyes panasz. Mesélnek arról, hogy az utóbbi időben, amióta a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megjelent a faluban, ellenük fordult a közhangulat, azok sem állnak velük szóba, akikkel korábban nem volt problémájuk.

Sorolják a félelmeiket, hogy a cigánytelep mellett egy hétvégi gyakorlatot készítenek elő, van akinek csak méterekre áll a háza attól a gyakorlóteleptől, ahol tudomásuk szerint éles lőszert is használnak majd. A váratlan utazásukról elmondják, hogy az a többségüket meglepetésként érte.
   
Előző este szóltak nekik, hogy pénteken elhagyják a falut, de azt sem tudták, hová vagy mennyi időre. Nyilatkozni viszont sokan nem akarnak, ahogy kamerát vagy mikrofont látnak, azonnal begubóznak.

Félnek, és nem bíznak a médiában. Nevüket nem árulják el, csak annyit mondanak, hogy eddig hiába beszéltek az újságíróknak, soha nem az jelent meg, amit elmondtak.
   
A területet üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója sem rejti véka alá a véleményét, hogy nem örül a megnövekedett érdeklődésnek, a sorban befutó stáboknak, de nyilatkozni nyilatkozik. Hangsúlyozza, hogy az anyák félelme miatt nem örül a média érdeklődésének.
   
Haraszti István azt mondja, a hét elején a Magyar Vöröskereszt országos vezetősége kereste meg őket, hogy anyáknak és gyermekeinek szeretnének "húsvéti pihenést biztosítani". Hozzáteszi, ők örömmel fogadnak minden vendéget, és csak most tapasztalja, hogy milyen félelmet okoz a sajtó ezeknek az embereknek.
    
Az adatokra térve közli, hogy 172 vendégük érkezett Gyönygyöspatáról délelőtt tíz körül, akiknek vasárnapig foglaltak szállást.
   
Eredetileg háromszáz helyet akartak náluk foglalni - idézi fel -, de csak annyi embert fogadtak be, amennyi szabad helyük volt, mert telt házuk van a hétvégén.
   
"Ami bűnt elkövetnek ebben az országban, azt emberek követik el, teljesen mindegy, hogy milyen a bőrszínük, melyik felekezethez tartoznak, vannak jó és vannak rossz emberek, mi a jókat szeretnénk itt fogadni" - mondja az igazgató, aki indul tovább, hogy forgatócsoportoknak nyilatkozzon.
   
Eközben odakint gyülekeznek a gyönygyöspatai családok, mert kora délután kezdődik az ebéd. A nagyobb gyerekeket innen-onnan kell összeszedni, mert közülük sokan  - elsősorban a kicsik - szemmel láthatóan élvezik a kényszerű nyaralást, ezért gyorsan birtokba vették a tábort. Ahogy a beszélgetésekből kiderül, a Magyar Vöröskereszt jóvoltából többi között zsírkrétát, műanyag játékokat és focilabdát is kaptak. Utóbbival a fiúk passzolgatnak az ebédlőtől nem messze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.