Tovább demonstrálnak

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért

A tűzoltók heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoznak a korkedvezményes nyugdíjukért, így azt elvenni jogsértő - hangoztatta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke pénteken a Parlament előtti Kossuth téren tartott figyelemfelkeltő demonstráción, amelyen mintegy háromszáz tűzoltó vett részt.

2011.04.15 18:18MTI

A rendvédelmi dolgozók szakszervezeteinek hét elején kezdődött akciósorozatával az érdekvédők egyebek mellett egy valódi életpályamodell kialakítását, valamint illetményemelést, a már nyugállományúak juttatásainak megőrzését szeretnék elérni.

Árok Kornél a tűzoltók hivatásának, jogainak védelmében tartott tüntetésen azt mondta: már minden kedvezményt elvettek a tűzoltóktól, így a 13. havi munkabért, a bérkiegészítést, a túlóradíjat, csökkentették a cafetéria-juttatást, most pedig már az előre ledolgozott ötéves nyugdíj korkedvezményt akarják elvenni, miközben egy tíz éves szolgálati viszonnyal rendelkező tűzoltó fizetése nem éri el a 90 ezer forintot.

A HTFSZ elnökének közlése szerint sok tűzoltó, 8-10 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött, bejelentette, leszerel és a civil életben keres megélhetést. Ha ez a távozás nagy számban történik, az egyre fiatalodó állományból eltűnik a szakmaiság, nem lesz, aki átadja tapasztalatait a kárhelyszíneken - tette hozzá. A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek tüntetéssorozatához kapcsolódó akción a belügyminisztériumi tiltás ellenére több tucatnyian viseltek bevetési tűzoltó egyenruhát. Több transzparensre azt írták: "Nem érzezzük a megbecsülést"; "Engem ne mentsen 60 éves tűzoltó", illetve "A tűzoltó odamegy, ahonnan más menekül".

A színpad elé helyezett fekete színű, naranccsal megtöltött koporsóba egy tűzoltó egyenruhába öltöztetett bábot fektettek. A mécsesekkel körbevett "ravatal" elé egy táblára azt írták: "Életpálya = halálpálya".

A tűzoltó-tüntetés szervezői az eseményre meghívták a parlamenti pártok képviselőit, hogy ismertessék velük a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos álláspontjukat.

Az invitálásnak a Fidesz és a KDNP nem tett eleget.

Berta Szilvia (Jobbik) a fórumon az egész nyugdíjrendszert rossznak nevezte, de a reform során a rendvédelemben dolgozók számára megtartaná a korkedvezményes lehetőséget.

Dorosz Dávid (LMP) azt mondta, "baltával nem lehet reformot véghezvinni", és nem lehet úgy dönteni másokról, hogy az érdekelt felet nem hallgatják meg.

A résztvevők a beszédet hallgatják a tűzoltók figyelemfelkeltő demonstrációján, a Kossuth téren. (Fotó: MTI)


Árok Kornél megjegyezte, péntekre összehívták az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését, de az elmaradt. A bizottság LMP-s tagja, Dorosz Dávid szerint ez azért történt, mert az elnök, Kocsis Máté azt mondta, "nem tudta volna biztosítani a határozatképességet". Harangozó Tamás úgy vélte, azért napolták el keddre az ülést, mert "a kormány fel akarja mérni, a rendvédelmisek mekkora erőt képviselnek a szombati tüntetésükön".

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége által meghirdetett tüntetéssorozat hétfőn rendészeti és közigazgatási, illetve polgári védelmi dolgozók demonstrációjával kezdődött, majd vámosok, katonák és börtönőrök tartottak naponta figyelemfelkeltő akciót. Szombaton közösen tüntetnek, a Hősök terétől vonulnak a Parlamenttel szemközti Alkotmány utcába, ahol várakozásaik szerint "minden idők legnagyobb" rendvédelmi tüntetését tarthatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.