"Munkát hozzon, ne gárdát!"

Előállították a rendőrök a a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagját

A rendőrség előállította a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagját. Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő pénteki hajdúhadházi sajtótájékoztatóján közölte, az önkormányzattól írásos területfoglalási engedélyük van a településre vasárnapra meghirdetett demonstrációra.

2011.04.15 18:13MTI

Elmondta, a hajdúhadházi nagygyűlésnek mások mellett Vona Gábor, a Jobbik elnöke lesz a szónoka.

A képviselő ugyanakkor azt elismerte, hogy a polgármesteri hivatal vendégházából ki kellett költözniük, ugyanis a korábban két hétre szóló bérleti engedélyt a város visszavonta. Rubi Gergely a sajtótájékoztatón felszólította Pintér Sándort, hogy nevezze meg azokat a jogszabályokat, amelyeket szerinte megsértett a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és tagsága. (Pintér Sándor csütörtökön Gödöllőn, egy uniós tanácskozás sajtótájékoztatóján a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi járőrözésével kapcsolatban kifejtette: meggyőződése szerint szabálysértések történtek, amelyeket a magyar rendőrség és a magyar joghatóságok annak megfelelően kezelnek, amilyen módon megsértették a törvényt.) Rubi Gergely hozzátette: amennyiben megnevezik az állítólagos szabálytalanságokat, azonnali hatállyal intézkednek azok megszüntetésére.

A jobbikos politikus azt mondta, "a polgárőrök sorozatos igazoltatásával, tevékenységük esetleges erőhatalommal való megakadályozásával a belügyminiszter vezetésével a rendőrség többszörös törvénysértést követ el", hozzátéve, "amennyiben a belügyminiszter utasítására a rendőrség beavatkozik a törvényesen létrehozott és működő polgárőr egyesület bármilyen tevékenységébe (...), a belügyminiszter túllépi hatáskörét, hatalmával visszaélve bűncselekményt követ el, hivatalára alkalmatlan".

Rubi Gergely
kétezer helyi lakos aláírásával gyűjtőívet is bemutatott a sajtótájékoztatón, amelyben a helybeliek kívánatosnak tartják polgárőreik jelenlétét.

(fotó: MTI)


A sajtótájékoztatón ugyancsak jelen lévő Bernáth Bálint, a Hajdú-Bihar megyei területi cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese azt üzente Vona Gábornak és Rubi Gergelynek: ne járőrözni, hanem tárgyalni menjenek, s "munkát hozzon a Jobbik, ne a gárdát".

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai tovább járőröznek a város utcáin. A rendőri jelenlét látható a településen. Arra a kérdésre, miként intézkedik a rendőrség a belügyminiszter által is jelzett szabálysértések kapcsán, a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság az MTI-nek nem válaszolt.

Előállították a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagját

Előállította a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagját a rendőrség pénteken kora este Hajdúhadházon - erősítette meg az MTI információját a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Kelemen Éva rendőr hadnagy közölte: öt embert "járőrözési tevékenység" miatt állítottak elő a hajdúhadházi rendőrkapitányságra, ellenük garázdaság szabálysértés miatt indult eljárás.

Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő a rendőri akcióról szólva azt mondta: az egyesület tagjai pénteken délután nem járőröztek, hanem civilként aláírásokat gyűjtöttek Hajdúhadház főterén. A már több mint 2.000 aláírást tartalmazó kérdőíven arra válaszolhattak a település lakói: akarják-e, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület továbbra is Hajdúhadház területén maradjon, és "polgárőr tevékenységet" folytasson. Gyüre Csaba tájékoztatása szerint öt jobbikos országgyűlési képviselő jelentétében, mintegy 30-40 rendőr, "megalázó módon ingre vetkőztette" és személyenként legalább 10 percig vizsgálta az ellenőrzés alá vont 9 ember ruházatát, majd közülük öt embert elvittek. A képviselő elmondása szerint "három polgárőrt" olyan erősen bilincseltek meg, hogy őket ellátásra a debreceni klinikára kellett szállítani.

Gyüre Csaba jelenleg - azokkal a polgárőrökkel, akik szintén részt vettek az aláírásgyűjtésben, de őket nem vitték el - a Debreceni Városi Bíróság épülete előtt tartózkodik, míg más jobbikos vezetők a debreceni kertségi rendőrőrs előtt várják a fejleményeket, ahová - mint elmondták - az eljárás alá vont polgárőröket Hajdúhadházról átszállították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.