Esetleg fagyhat is

Csapadékmentes, de szeles tavasz várható

Szombaton reggel általában gyengén felhős égboltra tekinthetünk fel, keleten-északkeleten lehet több felhő. Az északnyugati szél a középső tájakon és a Kisalföldön továbbra is erős, időnként viharos lesz. 8-12°C-os minimumokra van kilátás.

2011.04.09 08:40idokep.hu

Napközben sok napsütésre és csak kevés felhőre számíthatunk, maximum északkeleten fordulhat elő egy-egy futó zápor. Az erős északnyugati szelet a középső területeken és a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik, csak estére gyengül a szél erőssége. A csúcshőmérsékletek 14 és 19°C között várhatóak.

Vasárnap virradóra keleten gyengén felhős, másutt többnyire derült égboltra ébredhetünk. Az északi-északnyugati szelet északon még erős, máshol élénk lökések kísérhetik. 1 és 6°C között várhatóak a minimumok, de északkeleten fagypont közelébe is süllyedhet a hőmérők higanyszála, többfelé várható talajmenti fagy.

Folytatódok a változékony, szeles időjárás, jelentős csapadék azonban nem várható. Vasárnap és hétfőn a szélvédett völgyekben talajmenti fagy is kialakulhat.

Balatoni előrejelzés

Szombaton napközben folytatódik a napsütéses, ám szeles időjárás. Az északnyugati szelet továbbra is viharos lökések fogják kísérni. A legmelegebb órákban 16-17°C-ig kúszik fel a hőmérő higanyszála. A Balaton vize Siófoknál 13°C-os, a Velencei-tó 14°C-os.

Orvosmeteorológia

Szombaton még gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Emiatt sokaknál ingerlékenység, alvászavarok léphetnek fel, erősödhetnek a görcsös és reumatikus panaszok. Fejfjás, migrén is jelentkezhet, melyet az erős, olykor viharos szél tovább fog fokozni. Szívpanaszok is nehezíthetik az idősebbek és a betegek napját. Fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, és tegyünk egy kis sétát a szabadban, de óvjuk magunkat az erős széltől, öltözködjünk rétegesen!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton továbbra is viharos lökések fogják kísérni a szelet, emiatt csökken a járművek menetsabilitása, vezessünk nagyon óvatosan! Délután északkeleten egy-egy futó zápor is előfordulhat, melynek környezetében nedvessé, csúszóssá válnak az utak, érdemes lesz nagyobb követési távolságot tartani. A hidegfronti hatás és a szeles idő miatt nő a reakcióidő, dekoncentráltabbak lehetünk, vezessünk fokozott figylemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző hetihez képest az országos összpollenszám kis mértékben alacsonyabb volt, több városban azonban az átlagos tendenciától eltérően erősen emelkedett a pollenterhelés (a leginkább: Pesten, Pécsett és Tatabányán). A legmagasabb heti összpollenszámot Pesten mérték.

Lecsengőben van a mogyoró és az éger pollenszórása, csökken a ciprus- és tiszafaféléké és a szilé, tetőzik a nyáré és a kőrisé, emelkedik a tölgy, a nyír, a fűz és a juhar pollenkoncentrációja. A ciprus- és tiszafafélék múlt heti csúcsa után ezen a héten a legtöbb városban a nyár pollenszemeiből volt a legtöbb – heti összpollenszáma ugrásszerűen emelkedett. A hét közepén Pesten, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szegeden és Győrött koncentrációja nagyon magas szintet ért el. Veszprémben, Egerben, Szekszárdon és Miskolcon a nyár virágporánál is nagyobb mennyiségben regisztrálták a csapdákban a kőris pollenszemeit. Heti összpollenszáma az előző hetinek közel háromszorosa volt.

A csúcsán túljutva jelentősen visszaesett a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása – országos összpollenszáma kevesebb, mint a felére csökkent.

A hét második felében már országszerte egyre nagyobb mennyiségben volt jelen a tölgy és a nyír virágpora. Erősödik a fűz pollenszórása is – a héten már virágporának koncentrációja szinte mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet. Végéhez közeledik a mogyoró, az éger és a szil virágzása – pollenszemeikből közepes koncentrációt már csak néhány napon mértek.

A légköri allergén gombák mennyisége jelentősen megemelkedett – vasárnap Győrött a nagyon magas szintet is elérte.

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.