Válaszcsapás: A múltat végképp eltöröltük

Lefejezés: Sztálin és Haynau vége

Hosszú hercehurca után a fővárosi közgyűlés március 23-ai határozatával lefejezték a fővárosi díszpolgárok korábbi élmezőnyét. Sztálin és Haynau többé nem budapesti díszpolgár. Korábban ugyan még arról is vita volt, hogy egyáltalán tekinthetők-e díszpolgároknak, de a képviselőtestület döntése értelmében immár visszavonhatatlan a döntés.

2011.03.23 14:59ma.hu
Tarlós István főpolgármester

Szocialista képviselők vonták kétségbe azt a tényt, hogy Sztálin díszpolgára-e Budapestnek, mondván: Tarlós István szándékosan elhallgatja, hogy a közgyűlés korábban azért nem fogadta el Sztálin levételét a díszpolgárok listájáról, mert azon soha nem is szerepelt. A főpolgármester azzal zárta le ezt a polémiát, hogy elmondta: kedden megtalálták azt az 1947. november 7-ei, a rendkívüli díszközgyűlésen közfelkiáltással meghozott határozatot, amely kimondta Sztálinnak, a "Szovjetunió generalisszimuszának" díszpolgárságát.

1956: amikor a nép döntött

Többen azért nem kívánták a határozat meghozatalát, mert szerintük már a 2004-es (MIÉP kezdeményezésre létrejött) közgyűlési állásfoglalás szerint "nem tekinthető díszpolgárnak Sztálin". Ez azonban Tarlós szerint nem merítette ki a hivatalos törlés fogalmát. A javaslat megszavazásával ugyan nem lesz olcsóbb a kenyér, és Budapest fejlődése sem gyorsul fel, viszont azt a szégyent sem kell megérnünk, hogy valaki a fejünkre olvassa: egy véreskezű diktátort emelünk piedesztálra, vagy tartunk ott. A nép sokkal egyszerűbben már régen lerendezte magában a kérdést: az 1956-os forradalom alatt úgy ledöntötték a Felvonulási téren levő Sztálin-szobrot, hogy csak a csizmája maradt meg. Ezét is hívta a köznyelv a helyszínt Csizmadia térnek.

Haynau: nekünk csak ártott

Kicsit más a jogi helyzete azoknak a monarchia idejében élő személyeknek, akik még Pest-Buda fennhatósága alatt kaptak díszpolgári címet. Haynau (osztrák hadvezér), Jellasics (horvát bán), Windischgraetz (osztrák tábornok), Alexander von Bach ("korszakos" osztrák belügyminiszter), Felix Schwarzenberg (osztrák miniszterelnök), Karl Ludwig Grünne (osztrák tábornok), Karl Geringer (osztrák császári biztos) címei akkor érvényesek, ha Budapest Pest-Buda jogutódának tekinthető. Ugyanez vonatkozik Ivan Paszkievics, az orosz hadsereg főparancsnokára, aki 1849-ben kapott díszpolgári címet - természetesen nem a néptől, hanem a szervilis vezetőktől. Mert egyébként kuruc a labancnak nem ad ordót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.