Méltatlan rá, avagy sem?

Díszpolgár marad Orosházán Gömbös Gyula

Visszaállították Gömbös Gyula volt kormányfő díszpolgárságát az oroszházi fideszes képviselők - írta az Oroscafe című honlap pénteken.

2010.08.28 12:37MTI

A pénteki városi közgyűlésre Németh Béla polgármester (Fidesz-MDF) nyújtotta be azt a határozati javaslatot, amely a Gömbös Gyula díszpolgárságát megszüntető 2002-es határozat felülvizsgálatát indítványozta.

A volt miniszterelnök 1932-ben kapta meg a díszpolgári címet. 2002-ben a szocialista városvezetés arra hivatkozva bírálta felül a címet, hogy "Gömbös Gyula az adományozást követő életszakaszában méltatlanná vált az Orosháza Díszpolgára címre".

A mostani döntést megelőző fideszes javaslat szerint "nem lehet egyetérteni azzal, ha valakinek a tevékenységét és életútját az adományozást követő 70 év eltelte után felülvizsgálják és a képviselő-testület többségének meggyőződése szerint átértékelik".

Gömbös Gyula 1932. október 1. és 1936. október 6. között volt kormányfő Magyarországon. Miniszterelnökségének idején olyan egyezmények születtek, amelyek segítették a kilábalást a gazdasági válságból, valamint meghirdette a trianoni szerződés békés revízióját.

Politikáját, a többi között az olasz mintájú korporációs rendszer bevezetését, később a konzervatív-liberális politikusok és a legális baloldal is támadta.

Orosháza polgármestere: nem adták vissza Gömbös díszpolgárságát, mert el sem vették

Orosháza polgármestere szerint nem adták vissza a város díszpolgári címét Gömbös Gyulának, mert azt korábban el sem vették. Németh Béla (Fidesz-MDF) így pontosította szombaton a helyi Oroscafé nevű internetes portálon a pénteki testületi ülésről szóló beszámolót, amely utóbb országos visszhangot is kapott.

A város első emberének álláspontja szerint ugyanis "Gömbös Gyula díszpolgári címét soha, senki nem vonta vissza. Még 2002-ben, az akkor Fetser János vezette MSZP-s többségű önkormányzat sem vonta vissza tőle a címet, hanem egy minősítéssel élt, amely alapján kinyilvánítja, hogy Gömbös a díszpolgári cím viselésére méltatlan".

A polgármester, mint írja, nem érti, hogy most az MSZP részéről miért támadják "azzal az álságos indokkal, hogy rehabilitáltuk Gömbös Gyulát, holott nem erről szólt a történet.

A tegnapi határozattal csupán az újra kiadásra kerülő Orosháza Díszpolgárai című könyvből a fent említet minősítést vontuk vissza".

Az MTI pénteki tudósítása szerint 2002-ben az önkormányzat határozatban rögzítette, hogy "Gömbös Gyula az adományozást követő életszakaszában méltatlanná vált az Orosháza Díszpolgára kitüntető címre".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.