Vihar a Zrínyi Média körül

Feljelenti az MSZP-t a közpénzek elsíbolásával vádolt Gubcsi

Feljelentik az MSZP-t, mivel a párt "beszállt" a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cége, a Zrínyi Média Kft. körül kialakult küzdelembe úgy, hogy a párt közleménye cáfolja a jelenlegi cégvezetés állításait és a mérleg mutatta eredményeket, amivel belevágnak a Zrínyi Média üzleti tisztességébe.

2011.03.17 14:08ma.hu/duna tv

Gubcsi Lajos, a Zrínyi Média Kft. ügyvezető igazgatója a Duna Televízió Reggel a Dunán című műsorában csütörtökön újabb részleteket árult el a cégnél a kormányváltás után folytatott átvilágítás eredményeiről. A személyével kapcsolatban az Index hírportálon szerdán megjelent állításokat kategorikusan cáfolta, kijelentve: az általa vezetett Magyar Művészetért céljaira soha egyetlen fillér közpénzt nem kért és nem is használt fel, a hírportál írását pedig “nevetségesnek” és “terjedelmes butaságnak” nevezte,kijelentve: annak minden állítására részletesen válaszolnak majd.

"Eldöntöttük, és szeretném is bejelenteni: ha az MSZP, mint párt, beszáll egy ilyen ügybe és valótlanság állításával vádol meg bennünket, akkor nekünk nem marad más hátra, mint hogy az MSZP-t bepereljük; ezt meg is fogjuk tenni” - nyilatkozta Gubcsi Lajos a Reggel a Dunán stúdiójában annak kapcsán, hogy az MSZP közleményében nevezte képtelenségnek és valótlanságnak az ügyvezető ugyancsak a Duna Televízióban tett közelmúltbeli kijelentéseit; utóbbiak szerint az előző miniszter idején “pénzmosoda” volt a Zrínyi Média Kft., nagy pénzek áramlottak át rajta és a miniszteri kabinetjéig felnyúló ügyekről van szó.

Az MSZP “beszállása” bonyolítja a helyzetet

A Zrínyi Média ügyvezetője azt mondta: a Duna Televízióban tett korábbi kijelentései (lásd fentebb) riadalmat keltettek; főleg azt követően, hogy – megfelelő átvilágítások és ügyvédi munka után – feljelentések történtek, mintegy húsz ügyben.

“Ez valószínűleg néhány embert elgondolkodtatott, hogy hogyan viselkedjen: támadjon, visszavonuljon, csendben maradjon, vagy éppen hangosat mondjon” - vélekedett Gubcsi Lajos.

Az ügy attól vált “egy kicsit bonyolulttá” az ügyvezető szerint, hogy “az MSZP mint párt, beszállt ebbe a harcba, mint párt tett közzé egy nyilatkozatot, amiben megvédi az előző helyzetet, odaáll mögé és igazolva látja azt, és kétségbe vonja a kijelentéseinket; kétségbe vonja a számokat, az auditált mérleget, és ilyen értelemben már belevág a Zrínyi Média üzleti tisztességének kérdésébe”.


Konkrét tételeket sorolt az ügyvezető

Hogy mi van a húsz feljelentésben, arról nincsenek információi – mert a feljelentéseket nem ő tette. Azt viszont tudja Gubcsi Lajos, hogy “mennyi és milyen jellegű” az általuk feltárt ügyek sora. Elmondta: huszonöt-huszonhat szerződést bontottak fel. Példaként hozta fel egy meg nem nevezett kft-t számára átutalt hatvanhat millió forint ügyét, ahol a pénz elköltése “címkézett” volt, tehát meghatározták, mire költhető el.

“Ebből egy vidéki egyetemen katonai képzésre el kell költeni tizenegy millió forintot, ami a végén huszonegy millió lesz. Mintha nem volna a honvédségnek egy Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyeteme, ahol elég jó képzés folyik”- mondta Gucsi Lajos.

Ugyancsak ide sorolta egy kétezer példányban megjelent könyv tízmillió forintos előállítási költségét. Ugyancsak ebből a pénzből finanszírozták az ügyvezető szerint a “Katonasuli” nevű programot, amely a középiskolás diákok elérését szolgálja honlapokon keresztül.

“Kifizetünk erre a célra huszonkét millió forintot; honlapfejlesztésre, honlapgondozásra, reklámra. Támogatunk egy más által kiadott folyóiratot húszmillió forinttal. Ez a hatvanhat millió forint – ilyen tételekre mondom azt, hogy ez így nem megy” - szögezte le az ügyvezető.

Hozzátette: meg kell nézni, mire költötték el a viédki egyetemen a pénzt, ahogy azt is, hogyan kerül egy kétezer példányszámos könyv tízmillió forintba, darabonként ötezer forintba - az előkészítése és legyártatása; illetve, hogyan kerülhetett a Katonasuli program honlapjának kifejlesztése hétmillió, további gondozása évi kétmillió forintba – amit most a Zrínyi Kft. belső erőből old meg. Kijelentette azt is: ez a hatvanhatmillió forint csak csepp a tengerben, mivel tavaly fél év alatt az év második felére rendelkezésre álló mintegy ötszáz millió forintból kétszáznegyven milliót megtakarítottak a HM kommunikációs cégénél.

“Nagy érdekkörök mozdultak meg”

Gubcsi Lajos a vele kapcsolatban elsőként az Index hírportálon megjelent – a “Honvédelmi takarítónők Gubcsi Lajos házában” címet viselő – cikk kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta: ha arról van szó, hogy kétszáznegyven millió forint hirtelen nem kerül ki a zsebekbe, az érzékenyen érint embereket.

“Ha arról van szó, hogy az MSZP úgy érzi, meg kell védenie nem tudom kinek a mundérjának a becsületét, akkor itt valószínűleg nagy érdekkörök mozdultak meg”.


“ >>Honvédségi takarítónők Gubcsi Lajos házában << - nevetséges. Az egész cikk nevetséges. A munkatársaimtól egy közösségi levél várt, amelyben kiállnak mellettem – közzétesszük, ez a válaszunk az Index nem tudom én mekkora terjedelmes butaságára” - tette hozzá az ügyvezető a hírportál szerdai írására reagálva.

Kijelentette azt is: ezek után sorra veszik az Index valamennyi állítását, és tételesen – legalább olyan terjedelemben, ahogyan a portál írt róluk – elmondják válaszaikat.

Az Index cikkében arról is ír, hogy “a Magyar Művészetért Szoborkertben felavatták >>Attila hun király<< bronz lovas szobrát” tavaly decemberben, de az eseményről készült “híradószerű videóbeszámoló” nem említették meg, hogy “az ünnepségnek a Gubcsi család adott otthont, és a 10-15 milliót érő szobrot XXII. kerületi házuk kertjében állították fel”; továbbá azt is írta a hírportál, hogy “információink szerint a december 10-én tartott rendezvényen a Zrínyi Média alkalmazottai szolgálták ki a VIP-vendégeket, másnap pedig Gubcsi a HM alkalmazásában álló takarítónőket küldött ki a szoborkertbe és a fogadás helyszínéül szolgáló saját lakásába, hogy tüntessék el a résztvevők által hagyott rendetlenséget”.

"Nem került közpénz semmilyen Magyar Művészetért-ügybe"


Gubcsi Lajos ezekkel az állításokkal kapcsolatban a Reggel a Dunán stúdiójában a következőket mondta:

“A Magyar Művészetért-et idestova huszonöt éve szervezem, vezetem és támogatom. Soha, semmilyen célra egyetlen fillért közpénzt nem kértünk, következésképpen nem is kaphattunk, következésképpen el nem költhettünk. Nem segítek a butáknak a válaszommal itt most ezen néhány perc alatt. Nem segítek a butáknak feltárni, hogy hogyan kerül egy Attila-szobor a Magyar Művészetért szoborkertjébe. Hogy hogyan került oda, hogyan és miért volt ott nálunk, a szoborkertünkben, Márton Áron szobra, amely most Kolozsváron áll a Szent Mihály-templom kertjében. Járjanak utána. Mindenesetre kijelentem: közpénz egyetlen fillér soha bele nem került semmilyen Magyar Művészetért-ügybe”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.